Petkovi kolesarji že leto dni protestno poganjajo pedale za padec vlade. Na fotografiji zbrani na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: BoBo
Petkovi kolesarji že leto dni protestno poganjajo pedale za padec vlade. Na fotografiji zbrani na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: BoBo

"Protestno gibanje je bilo v zadnjem letu eden izmed ključnih kritičnih glasov v državi, držalo je ogledalo represivni oblasti," so med drugim prepričani v protestni ljudski skupščini.

Petkovi protivladni kolesarji pred DZ-jem z maskoto motorne žage

V Ljubljani so se kolesarji najprej v krogu vozili po Trgu republike, nato pa se podali po ljubljanskih ulicah, mimo vlade, policije in do Prešernovega trga. Na vrata vlade so ob zvokih skladbe Svoboda raperja Zlatka nalepili plakat, na katerem so zapisani "zgodnji opozorilni znaki fašizma". Plakate je policija takoj odstranila. Podobno se je zgodilo na sedežu policije v Štefanovi ulici.

Med omenjenimi znaki so nacionalizem, preziranje človekovih pravic, stalno iskanje krivcev za svoje napake, pa tudi nadzor množičnih medijev, preziranje intelektualcev in umetnosti ter obsedenost z zločini in kaznovanjem.

Nekaj protestnega kolesarjenja se je odvilo tudi v Mariboru. Foto: BoBo
Nekaj protestnega kolesarjenja se je odvilo tudi v Mariboru. Foto: BoBo

Že 52 petkov zapored

Iz protestne ljudske skupščine, ki se je oblikovala v prvem valu množičnih protestov, so pred večernim dogajanjem sporočili, da se "kolesarske akcije" sicer v različnih oblikah kontinuirano izvajajo že 52 petkov in nemalokrat tudi ob drugih dneh. Danes so po njihovih besedah potekale v več slovenskih krajih.

Padca vlade, proti kateri je bila uperjena ena od osti protestnikov, niso dosegli, jim je pa uspelo doseči drug osrednji cilj, ki je krepitev civilne družbe. Ta se po njihovih besedah kaže v skupnih bojih na področjih kulture, svobode medijev, pravic delavcev ter dijakov in študentov, na okoljskem in na številnih drugih področjih. "Vedno bolj smo povezani in 'zavezništvo civilne družbe' je z vsakim tednom širše," so sporočili.

Ob tem pa so poudarili, da to, da jim je pritrdilo tudi ustavno sodišče in da prihaja do ustavljanja postopkov proti dijakom, ki so protestirali za odprtje šol, izkazuje, "da protestno delovanje v teh razmerah ni le legitimno, temveč tudi nujno".

27. 4. napovedujejo velik protest

Prepričani so, da se vlada boji lastnega ljudstva, pa tudi, da je povsem izgubila njegovo zaupanje. Zato napovedujejo vnovično stopnjevanje protestov. Velik protest med drugim napovedujejo na dan boja proti okupatorju 27. aprila ob 17. uri na Prešernovem trgu.

Prešernov trg 24. 4. ob 17. uri, sporoča letak. Foto: BoBo
Prešernov trg 24. 4. ob 17. uri, sporoča letak. Foto: BoBo