Petrič je bil slavnostni govornik na slovesnosti ob dnevu samostojnosti. Foto: BoBo
Petrič je bil slavnostni govornik na slovesnosti ob dnevu samostojnosti. Foto: BoBo
Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike in prva dama. Foto: BoBo
Slovenija praznuje 21 let samostojnosti
Obletnica plebiscita in ustave

Pred 21 leti smo se odločili za samostojno državo, s čimer smo nase prevzeli pravico in odgovornost za oblikovanje lastne usode, je na osrednji državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril osrednji govornik, predsednik ustavnega sodišča (US) Ernest Petrič.
"Hkrati s svobodo smo dobili tudi odgovornost, da bomo zagotovili enakopravno svobodo vsem, da bomo vzpostavili pravno državo kot tisti okvir svobode, ki zagotavlja enakopravnost in človekove pravice vsem," meni prvi državni sodnik.

Poleg uspehov smo sami odgovorni tudi za neuspehe in prav tako smo sami odgovorni, da ljudje ne verjamejo v pravno državo, poudarja. "Za to, da ni učinkovite pravne države … ni odgovoren nihče drug kot mi sami. Rečem naj le, da bi bila velika utvara, če bi verjeli, da naše težave izvirajo od drugod. So naše in mi se moramo spopasti z njimi," pravi Petrič.

Pravna država ni le množica predpisov, ampak učinkovito delovanje ter učinkovito ravnanje organov vseh treh vej oblasti ter zavedanje ljudi, da jim bo spoštovanje pravil prineslo uspeh, meni predsednik ustavnega sodišča.

Več empatije in manj razkazovanja zmagoslavja
Novo vlado čaka izjemno težka in pomembna naloga, da zagotovi blaginjo, socialno varnost ter varnost države, za kar pa bodo potrebni sodelovanje, odprtost in pripravljenost zmagovalca. Tudi pri več desetletij trajajoči razdvojenosti naroda velja, naj se izkazuje manj zmagoslavja in več sočutja, poudarja Petrič.

V svojem govoru se je dotaknil tudi ustave, kjer je naglasil "svetost" temeljnih človekovih pravic in nesprejemljivost njihovega omejevanja ter poseganja v druga ustavna načela, v imenu večje učinkovitosti. Dodaja pa, da je potreben nov razmislek o določbah, ki se tičejo volilnega sistema, lokalne samouprave, referenduma in pristojnosti ustavnega sodišča.

US je zadnja instanca
Hkrati opozarja tudi na dokončnost odločitev ustavnega sodišča in na dejstvo, da nad ustavnim sodiščem ni višje veje oblasti, zato so odločbe te institucije dokončne in se izvajajo po zakonskih določilih. "V pravni državi pa so pavšalne kritike sodišč in tudi ustavnega sodišča nesprejemljive. V državah s pravno in politično kulturo se razumejo kot ogrožanje neodvisnosti sodišč," pravi in dodaja, da bo sodnik, ki se čuti neodvisnega in varnega tako tudi sodil.
Ob tem je pridal, da mu ni znan primer, da bi kdo poskušal pritiskati na delo ustavnih sodnikov. Za konec je izrazil tudi upanje, da "so zaveze o prizadevanjih za pravno državo v programih političnih strank posledica dejanskega spoznanja, da brez pravne države napredka ne bo."

Slovenija praznuje 21 let samostojnosti
Obletnica plebiscita in ustave