Plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo je bil 23. decembra 1990. Izid plebiscita je bil uradno razglašen tri dni pozneje. Foto: DZ
Plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo je bil 23. decembra 1990. Izid plebiscita je bil uradno razglašen tri dni pozneje. Foto: DZ
Slovesnost ob razglasitvi samostojne Slovenije
Plebiscitna odločitev za samostojno Slovenijo je bila udejanjena junija 1991. Foto: BoBo

V spomin na uradno razglasitev izida je 26. december državni praznik. Najprej se je imenoval dan samostojnosti, konec septembra 2005 pa je državni zbor sprejel novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki je dan samostojnosti preimenovala v dan samostojnosti in enotnosti. S spremembo imena naj bi poudarili izpričano enotnost državljanov, ki so se na plebiscitu odločili za samostojno Slovenijo.

Jugoslovanska armada proti osamosvojitvi
Na podlagi plebiscitne odločitve za samostojno Slovenijo je slovenska skupščina 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.

Osamosvojitev Slovenije je skušala s silo zatreti Jugoslovanska ljudska armada, v bran novoustanovljeni državi pa so se postavile slovenske oborožene sile - Teritorialna obramba in slovenska policija. Oboroženi spopadi so se začeli 27. junija.

Zmaga Slovenske vojske in policije
Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa blokirali v vojašnicah. Spopadi so so končali 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

Na začetku julija 1991 je po posredovanju Evropske skupnosti na Brionih prišlo do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so t. i. Brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina.

Z njo je Slovenija sicer uradno za tri mesece zamrznila osamosvajanje, dejansko pa je le še pospešila njegovo izvajanje. Prve države so medtem že priznale samostojno Slovenijo. 15. januarja 1992 je slovensko državo priznala večina članic Evropske skupnosti, 22. maja 1992 je postala tudi 176. članica OZN-a.

Danes dan ustavnosti
V Sloveniji danes praznujemo dan ustavnosti. Ustavno sodišče je leta 1997 23. december razglasilo za dan ustavnosti, zato ker je slovenska skupščina leta 1991 na ta dan sprejela in razglasila slovensko ustavo. Z njenim sprejetjem je bil postavljen temelj novemu pravnemu sistemu v samostojni Sloveniji.

Osrednja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti bo danes ob 20. uri. Pred proslavo, ki jo bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na Televiziji in Radiu Slovenija, bosta potekali tudi slavnostni seji ustavnega sodišča in DZ-ja. V ljubljanski stolnici bo maša za domovino, slavnostno akademijo pa bo pripravilo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.