Samu Jerebu se na sodišču v Luksemburgu mandat izteče 6. maja 2022. Kdo ga bo zamenjal? Foto: EPA
Samu Jerebu se na sodišču v Luksemburgu mandat izteče 6. maja 2022. Kdo ga bo zamenjal? Foto: EPA

Trenutnemu članu Samu Jerebu se na sodišču v Luksemburgu mandat izteče 6. maja 2022.

Člani odbora za zadeve EU-ja so z devetimi glasovi proti in osmimi za odrekli podporo Petrovičevi kandidaturi za člana Evropskega računskega sodišča. Glasovali so takoj po Petrovičevi predstavitvi, interesa za razpravo ni bilo.

Jorg Kristijan Petrovič. Foto: BoBo
Jorg Kristijan Petrovič. Foto: BoBo

Na junija objavljeni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za člana Evropskega računskega sodišča so se prijavili štirje kandidati. Po pregledu dokumentacije se je kot najprimernejši kandidat izkazal Petrovič, izhaja iz gradiva za današnjo sejo.

Petrovič je magister ekonomije. Več let je bil vrhovni državni revizor, ima odlične vodstvene, komunikacijske in strokovne kompetence ter veliko delovnih izkušenj v mednarodnem okolju, pa tudi izkušnje na delovnih mestih, povezanih z revizijo in nadzorom, so Petrovičeve kompetence nanizali na ministrstvu za finance.

Petrovič: Imam znanje in izkušnje

"Proračuni so moje življenje, zavedam se njihove kompleksnosti, zato se zavedam tudi dejstva, kako pomembno je, da se jih da na kar najbolj razumljiv način približati javnosti. Že več let zato delujem v smeri njihove transparentnosti," je v današnji predstavitvi poudaril Petrovič.

Petrovič verjame, da bi lahko s svojim znanjem in izkušnjami pomembno prispeval na področju revizij izvajanja evropskega proračuna, sploh v času, ki je pred nami. Tega je zaradi posledic pandemije covida-19 in podnebnih sprememb označil kot izjemno zahtevno obdobje.
Slovenija mora kandidata za člana predlagati do 29. oktobra. Trenutnemu članu Jerebu se mandat na sodišču v Luksemburgu izteče 6. maja 2022.

Evropsko računsko sodišče deluje kot kolegijski organ, ki ga sestavlja 27 članov, po eden iz vsake države članice EU-ja. Imenuje jih Svet EU-ja za šest let po posvetovanju z Evropskim parlamentom.