.
. "Ločitev med komercialno in nekomercialno rabo je nujna tudi zaradi drugih, širših družbenih vprašanj," pravi Rok Deželak Foto: MMC RTV SLO

Ideološke teme so za naša vprašanja, ki jih naslavljamo, nerelevantne za delovanje v tem trenutku. Želimo si rešitev za obstoječe probleme, določene tudi v našem programu. Druge teme se urejajo in se bodo urejale v stranki skozi konsenz članstva.

Rok Deželak
Foto: MMC RTV SLO

Gost klepetalnice MMC-ja RTV Slovenija je bil predsednik najmlajše slovenske politične stranke, Piratske stranke, Rok Deželak. Slovenska Piratska stranka je bila po vzoru sorodnih evropskih strank, ki imajo poslance celo v Evropskem parlamentu, ustanovljena 17. oktobra.

Celoten klepet lahko preberete tukaj

"Odločitev je padla, ne želimo si samo še ene nove civilnodružbene forme, želimo sodelovati in sooblikovati na polju političnega. Treba je delovati tudi "znotraj", da se nikoli več ne bodo pojavili zgolj interesi kapitala in t. i. varnosti. Veliko zakonodaje se namreč spreminja in sprejema skrajno neresno, saj širša civilnodružbena skupnost, prav tako pa strokovna nista vključeni v njeno nastajanje," je med drugim razloge za ustanovitev politične stranke pojasnil Deželak.

Spornost piratstva
Piratske stranke imajo nekateri za precej sporne, saj naj bi spodbujale krajo intelektualne lastnine. Vendar "pirati" pravijo, da ni tako.

"Nihče ne ukrade avtorju njegove intelektualne lastnine. Ločimo med komercialno in nekomercialno rabo nekega dela. Vsakdo ima pravico prodajati svoj izdelek po poslovnem modelu, ki se njemu zdi kar najbolj primeren. Postavili smo ločnico, saj se s kriminalizacijo uporabnikov spleta na tem področju pojavlja vse preveč interesov, ki posegajo v z ustavo zagotovljeno pravico do zasebnosti," pravi Deželak.

Ob tem dodaja, da se zavajanje glasbene in filmske industrije, da so pirati oz. uporabniki spleta krivi za njihovo enormno izgubo, ruši, saj imajo najboljše rezultate poslovanja.

"Tudi vse neodvisne raziskave so pokazale, da smo uporabniki spleta oz. pirati tudi največji kupci teh dobrin. Kapitalski interesi ne morejo biti pred z ustavo določeno kategorijo," dodaja Deželak.

Neposredna demokracija znotraj stranke
Piratske stranke so najnovejša evropska politična sila in kot take se ubadajo s prvimi "otroškimi težavami". Tako nemškim piratom že očitajo, da se opaža nejasnost stališč zaradi pomanjkanja hierarhije in vztrajanja pri ukvarjanju s tehničnimi stališči namesto z določitvijo ideoloških.

"V Sloveniji smo si postavili zavezo, da ustvarimo sistem elektronske neposredne demokracije za samo stranko, katerega oblika je še v nastajanju. Znani so nam problemi upravljanja strank, ki delujejo po podobnih platformah, vendar pa mislimo, da lahko presežemo marsikateri problem, ki se bo pojavil z implementacijo tega sistema," pojasnjuje predsednik slovenskih piratov.

"Ideološke teme so za naša vprašanja, ki jih naslavljamo, nerelevantne za delovanje v tem trenutku. Želimo si rešitev za obstoječe probleme, določene tudi v našem programu. Druge teme se urejajo in se bodo urejale v stranki skozi konsenz članstva. Gradimo na tem, da se bo program razširil tudi na klasična vprašanja širšega družbenega zanimanja, kot socialno področje ali okolje, na način "swarm" in z izoblikovanjem dobrih stališč, ki jih bomo tudi strokovno argumentirali in mogli aplicirati na konkretne probleme," še dodaja Deželak.

Ideološke teme so za naša vprašanja, ki jih naslavljamo, nerelevantne za delovanje v tem trenutku. Želimo si rešitev za obstoječe probleme, določene tudi v našem programu. Druge teme se urejajo in se bodo urejale v stranki skozi konsenz članstva.

Rok Deželak