Šarec je zagotovil, da v LMŠ-ju niso tisti, ki bi preprečevali nastanek nove vlade. Foto: Reuters
Šarec je zagotovil, da v LMŠ-ju niso tisti, ki bi preprečevali nastanek nove vlade. Foto: Reuters

A pod nekaterimi pogoji. Najprej poudarja, da mandatar ne bi bil član nobene politične opcije. Na vidnih političnih funkcijah naj ne bi bilo nobenega izmed predsednikov strank, mandatar pa bi izkazal predhodno podporo z vsaj 46 podpisi.

Kot pogoj še navaja, da bi pred prisego vsi podpisali sporazum, v katerem bi natančno opredelili vsa ključna vprašanja, zlasti pa določili datum razpisa novih volitev, ki bi morale biti izvedene najpozneje v roku pol leta. "Osnovni cilj mora biti, da čim prej dobimo vlado, ki bo temeljila na volji ljudi, izraženi na volitvah," je pojasnil Šarec in dodal, da je "čas za normalizacijo družbe in države".

Šarec se je sicer po svojem januarskem odstopu s premierskega položaja zavzemal za predčasne volitve. Podobno tudi Levica, iz katere so danes sporočili le, da se še vedno zavzemajo za čimprejšnje predčasne volitve. Medtem sta bila SAB in SD ves čas pripravljena na pogovore o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše, kar bi bila pot do predčasnih volitev.

Šarec: Ta vlada ne more več iskati krivde pri meni, naj jo kar pri sebi

Šarec je še v nedeljo na RTV Slovenija ocenil, da ima ta načrt vrsto pomanjkljivosti in precej neznank. "Najbrž se vsi strinjamo, da predsednik vlade ne bo kar odstopil, tako naivni nismo. Neizpodbitno pa je, da je obstoječa vlada škodljiva za Slovenijo, njena dejanja to vsak dan potrjujejo," pa je na Facebooku navedel Šarec. Zagotovil je, da v LMŠ-ju niso tisti, ki bi preprečevali nastanek nove vlade.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je dejal, da je vesel, da so v LMŠ-ju spoznali, da lahko le s konstruktivno nezaupnico "z oblasti spraviš obstoječo vlado". Spomnil pa je, da je za uspeh nezaupnice potrebnih 46 poslanskih glasov in tako ni dovolj, da se o tem pogovarjajo le v opoziciji, ampak se morajo tudi s koalicijo.

Preobrat v LMŠ-ju so pozdravili tudi v SAB-u, kjer so Šarca že večkrat spomnili, da je nezaupnica vladi edina pot do nove vlade in predčasnih volitev. Generalni sekretar SAB-a Jernej Pavlič je v ponedeljek tvitnil, da nasprotovanje konstruktivni nezaupnici pomeni podporo Janševi vladi.

V opoziciji upajo na glasove iz koalicije

DZ sicer lahko izglasuje nezaupnico vladi le tako, da na predlog najmanj desetih poslancev z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade.

Opozicijski LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 poslancev, kar pomeni, da za uspeh nezaupnice potrebujejo še glasove iz sedanje koalicije. Večkrat so namignili na možnost poslancev iz SMC-ja in DeSUS-a, nekdanjih partnerjev Šarčeve vlade. A za zdaj kaže, da je aktualna koalicija trdna. Med drugim se je to pokazalo v prepričljivi podpori ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku na interpelaciji. Proti njegovi razrešitvi je glasovalo 51 poslancev.

Vlado pogosto podpre tudi opozicijski SNS. Pred nekaj dnevi so koalicijske stranke s SNS-om in poslancema manjšin podpisale sporazum o sodelovanju.

LMŠ, SD in SAB za prehodno vlado