Nagrajevanju delovne uspešnosti so danes namenili tudi posvet, po besedah ministra Rudija Medveda pa so trdno odločeni, da novosti pri nagrajevanju zaposlenih dorečejo v prvi polovici leta.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V obstoječem plačnem sistemu, uveljavljenem leta 2008, je delovna uspešnost sicer predvidena, a v praksi ni zaživela, saj je kmalu zatem udarila kriza in je bila zamrznitev delovne uspešnosti eden od varčevalnih ukrepov. Z letošnjim julijem se bo ta ukrep sprostil.

Kot je v uvodnem delu današnjega posveta v Ljubljani dejal minister Medved, bi bilo idealno, da bi do takrat spremembe implementirali tudi v praksi in delovno uspešnost izvajali že po novem. A se zaveda, da imajo v sindikatih močne sogovornike in da bodo morali sklepati kompromise. Okvirno je tako predvideno, da bi najpozneje jeseni uveljavili zakonske spremembe in jih, kot je minister pozneje pojasnil na novinarski konferenci, preizkusili tudi s pilotnim projektom.

Po pripravi sprememb in njihovi predstavitvi sindikatom sredi lanskega leta so si vzeli čas, da so jih na terenu preverili in po ministrovih navedbah naleteli na "kar dober odziv". Delodajalci so njihove ideje pohvalili, zdaj želijo pritegniti še gospodarstvo. Če jih bo to javno podprlo, verjame, da bodo ob takšnem konsenzu uspešni.

Kaj bi se spremenilo?
Osnovne rešitve je danes predstavil generalni direktor direktorata za javni sektor na ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar. Opozoril je, da zdajšnji sistem dopušča, da ima nekdo za 48 odstotkov višjo osnovno plačo kot drug zaposlen, ki opravlja isto delo. Takšne razlike pa po njegovih besedah niso posledica rezultatov dela, ki se praktično ne vrednoti, ampak senioritete.

Na vladni strani želijo odpraviti letno ocenjevanje, ki je zdaj podlaga za napredovanje, in sicer skupaj za 10 plačnih razredov. Po novem bi napredovali avtomatično, a v daljšem časovnem obdobju in največ za pet plačnih razredov. Vpeljali pa bi variabilno nagrajevanje, za kar bi bilo namenjenih bistveno več sredstev, posameznik pa bi lahko za delovno uspešnost prejel do 30 odstotkov osnovne plače mesečno.

Kot poudarjajo na ministrstvu, namen predlaganih sprememb, o katerih potekajo usklajevanja s sindikati javnega sektorja, ni zmanjševanje sredstev za plače v javnem sektorju, ampak večja možnost variabilnega nagrajevanja po zgledu nekaterih drugih držav članic EU-ja in uspešnih slovenskih podjetij.

Minister Rudi Medved opozarja na težave s pridobivanjem strokovnjakov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Minister Rudi Medved opozarja na težave s pridobivanjem strokovnjakov. Foto: BoBo/Borut Živulović

Javni sektor postal nezanimiv za mlade
Po ministrovih besedah so se v to "jabolko odločili zagristi" tudi zato, ker imajo v javnem sektorju že danes težave s pridobivanjem strokovnjakov na nekaterih področjih, na primer digitalizacije. Plače v javnem sektorju niso visoke, zato je ta postal nezanimiv predvsem za mlade, ki v času konjunkture in dobrih zaposlitvenih možnosti iščejo priložnost v realnem sektorju. Zato želijo obstoječi sistem narediti bolj stimulativen, je dejal minister.

Pri tem so se odločili pogledati tudi izkušnje drugih držav, ki imajo na tem področju že tradicijo. Nekaterim so prisluhnili na današnjem posvetu. Kot je dejal predstavnik Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Daniel Gerson, so modeli nagrajevanja delovne uspešnosti po državah različni, njihove implementacije pa se je treba lotevati previdno in premišljeno, jih vpeljati postopno ter ves čas preverjati in spremljati, saj imajo lahko tudi neželene posledice.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pomisleki: (Ne)upravičena presoja vodilnih
Kot je bilo slišati danes, so med pomisleki v Sloveniji tudi tisti o usposobljenosti menedžmenta oz. predstojnikov javnega sektorja, ki bi presojali, kako dobro nekdo dela in koliko bo za to nagrajen. Predmet pogajanj so tudi kriteriji, na katere bi se pri tem oprli.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, ki je bil med udeleženci današnjega posveta, pravi, da je pomislekov več. V izjavi novinarjem se je navezal na Gersona in poudaril dve ključni zadevi, usposobljenost vodij in premišljeno implementacijo. "Trdim, da imamo v Sloveniji s tem zelo velike težave," je dejal sindikalist, po besedah katerega elemente plačnega sistema, ki so povezani z učinkovitostjo in kakovostjo dela, v Sloveniji imamo in bi jih bilo mogoče že danes uporabljati.

Počivavšek je kot zavajanje označil trditev, da so zdaj napredovanja izključno vezana na senioriteto, in poudaril, da uvajanje tovrstnih sistemov nikakor ne sme iti na račun zniževanja osnovnih plač. A minister je sindikatom danes znova sporočil, da na račun nagrajevanja ne morejo računati na dotok "novih in novih svežih sredstev iz proračuna" in da se masa plač bistveno ne bo povečala.