Okužbe v DSO-jih in zdravstvenih ustanovah

Gantar je glede zmožnosti testiranja na novi koronavirus poudaril, da smo v Sloveniji v času epidemije dnevno izvedli približno 1500 preiskav, zdaj je to število od 2000 do 2500. "Realna zmogljivost je nekje do 4000," je dejal in dodal, da so finančna sredstva za testiranje zagotovljena z rebalansom proračuna.

"Težave so bile na začetku. Zdaj smo denar v rebalansu zagotovili in seveda bodo storitve plačane. Bolj je verjetno problem v sami organizaciji, pa tudi zaradi samega postopka. Nimamo namreč digitaliziranega sistema, kar ga še dodatno obremenjuje," je poudaril.

Gantar je tudi pojasnil, da kadrovske težave, s katerimi se zaradi okužb z novim koronavirusom spopadajo nekatere zdravstvene ustanove, niso nepričakovane.

"Pomanjkanje osebja, bodisi na primarnem ali na sekundarnem nivoju, je tisto, kar omenjamo in govorimo že vrsto let. Na drugi strani je scenarij pričakovan. Težave v tem trenutku kljub vsemu niso tako ekstremno velike, glede na to, da imamo po pripravi kriznih načrtov, ki so jih morale bolnišnice pripraviti, bolnišnice razporejene po stopnjah. Ta načrt pravi: ko bo izpolnjena zmogljivost ene bolnišnice osemdeset odstotkov, bo nastopila druga, in ko bodo prve štiri bolnišnice polne, potem bomo šli naprej na drugo skupino štirih bolnišnic. V tem trenutku seveda takšnih groznih težav ni, bi pa lahko nastopile, če se bo število bolnikov še povečevalo," je še v Odmevih pojasnil Gantar.

Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Tri večja žarišča

Največ skrbi povzročajo številne potrjene okužbe v domovih za starejše občane in zdravstvenih ustanovah. Trenutno so tri večja žarišča – v Mariboru, Pivki in Braslovčah. Vlada novih ukrepov ni sprejela.

V Mariboru je v Domu Danice Vogrinec okuženih že 24 stanovalcev in 17 zaposlenih, 11 zaposlenih je okuženih v UKC-ju Maribor. Odpovedati so morali tudi nujne operacije.

Po vdoru okužbe v največji dom starostnikov Danice Vogrinec, kjer je trenutno okuženih 24 stanovalcev in 17 zaposlenih, se je vdor virusa konec tedna zgodil tudi v mariborskem kliničnem centru, kjer so potrdili okužbo pri 11 medicinskih sestrah in fizioterapevtu na kliniki za interno medicino. Posledično so v samoizolacijo poslali 30 ljudi. Okužba se je na zaposlene prenesla z dveh stanovalcev iz Doma Danice Vogrinec, ki so ju na zdravljenje pripeljali zaradi drugega urgentnega stanja in ne zaradi covida-19, je poročala Saška Jazbec.

UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Po potrjenih okužbah je delo na kliniki za interno medicino ohromljeno za skoraj tretjino. Zaradi stikov so testirali več kot sto zaposlenih, zato se bojijo, da bo izpad kadra še večji.

Tisto, kar je v tem trenutku največja težava, je zdravstvena nega, kjer je izredno velik izpad zaradi karanten in osamitev tistih diplomiranih medicinskih sester, ki znajo ravnati z aparati v intenzivni negi, zato jih primanjkuje, je za TV Slovenija dejal direktor UKC-ja Maribor Vojko Flis.

Če se bo trend naraščanja hudo bolnih okuženih nadaljeval, trenutno jih zdravijo 23, pa Flis opozarja – prostora in postelj je dovolj, ne pa usposobljenega kadra. Če bo potrebno, se bodo prostori uredili tudi v infekcijskem oddelku, pripravljena je tudi etaža na psihiatriji, je naštel.

Ministrstvo jim sicer nalaga, da na intenzivni negi oddelka za covid-19 zagotovijo najmanj 10 postelj, po zapolnitvi pa bodo bolnike premeščali tudi v celjsko bolnišnico.

Razmere v domovih za starejše vzbujajo skrb

Odpovedi nujnih operacij

Kadrovsko stisko v UKC-ju Maribor pa že občutijo bolniki, saj, kot priznava direktor mariborskega UKC-ja, odpadajo operacije zaradi premeščanja anesteziologov na oddelek za covid-19.

Minister za zdravje pa opominja, da je čas, da poskrbimo za vse bolnike, in obljublja spremembe, ki bi se morale zgoditi že pred šestimi leti. V kratkem bo objavljen razpis, kjer bomo skušali razširiti možnosti opravljanja teh zdravstvenih storitev na vse tiste, ki imajo dovoljenje za delo. "Mislim, da je po šestih letih poskusov s samo javnim sektorjem čas, da angažiramo vse, ki to znajo delati," pravi minister Gantar.

Okuženih 11 zaposlenih na kliniki za interno medicino UKC Maribor

Žarišče v Pivki

V Pivki je aktivno okuženih že 50 ljudi. 31 jih je zaposlenih v podjetju Pivka Perutninarstvo. En nov primer okužbe so potrdili tudi med zaposlenimi v pivški osnovni šoli. 39 učencev in trije zaposleni bodo tako od jutri doma.

"V sredo bomo 24 delavcev kombinata Pivka dali na brise, da bi vsaj to točko čim bolj omejili," je dejal poveljnik regijske civilne zaščite Sandi Curk.

31 aktivno okuženih v podjetju Pivka Perutninarstvo

Rogaška Slatina: Okuženih šest stanovalcev in dva zaposlena

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini je z novim koronavirusom okuženih šest stanovalcev in dva zaposlena, ena zaposlena oseba pa je okužena tudi v Domu sv. Jožefa v Celju, je povedal strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar.

V Pegazovem domu sta bili v nedeljo potrjeni prvi okužbi, in sicer okužba pri enem stanovalcu ter okužba pri eni zaposleni. Zaradi tega je od ponedeljka dalje dom zaprt za obiskovalce, poleg tega začasno velja tudi prepoved izhodov za stanovalce, je zapisano na spletnih straneh doma. Vsi stanovalci se za zdaj dobro počutijo, njihovo zdravstveno stanje pa vodstvo doma redno spremlja.

V Domu sv. Jožefa v Celju so tvegane sodelavce izločili iz delovnega procesa in gredo na testiranje, stanovalce, ki so bili v stiku z okuženo osebo, pa zdaj testirajo in upajo na rezultate v sredo. Za zdaj pri nikomer ne zaznavajo kakršnih koli sprememb.

Stanovalci do preklica ostajajo v svojih sobah, kamor jim bodo prinašali tudi hrano. Zaposlene so razdelili v ločene ekipe, da čim bolj preprečijo morebitne prenose okužb, v sredo pa jim bo nacionalni laboratorij izvedel še razkuževanje hodnikov in skupnih prostorov.

V Domu Nine Pokorn Grmovje pri Žalcu pa novih okužb ni, kar pomeni, da je z novim koronavirusom okuženih osem stanovalcev in dva zaposlena.

Neuglašenost vladnih predstavnikov

Okužba na policijski postaji Ljubljana Vič

Posamične primere okužb so med zaposlenimi zaznali tudi na Policijski postaji Ljubljana Vič. Kot so pojasnili na ljubljanski policijski upravi, je bila določenemu številu zaposlenih odrejena karantena. V sodelovanju s pristojnimi ustanovami za varovanje zdravja so izvedli vse ukrepe za preprečitev nadaljnjega širjenja okužbe. Delo na policijski postaji so organizirali tako, da poteka nemoteno, poskrbeli so tudi za varovanje zdravja tako preostalih policistov kot strank, so zatrdili.

Celjska bolnišnica se pripravlja na ponovni sprejem bolnikov

Ob naraščanju števila okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se na ponovni sprejem bolnikov s covidom-19 pripravljajo v Splošni bolnišnici Celje. Predvidoma bodo lahko prve bolnike sprejeli v četrtek, vključevanje bolnišnice v obravnavo bolnikov s covidom-19 pa bo fazno.

V prvi fazi bodo na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja pripravili enoto s petimi navadnimi bolniškimi posteljami za obravnavo bolnikov s covidom-19 in 19 navadnimi bolniškimi posteljami v t. i. sivi coni, kjer bodo obravnavali bolnike, pri katerih obstaja sum na okužbo s covidom-19. Oddelek za intenzivno interno medicino pa bo za obravnavo bolnikov s covidom-19 organiziral enoto z dvema posteljama za intenzivno nego.

Preventivno so se za karanteno vseh zaposlenih in učencev v Kotljah odločili tudi zato, ker je stavba podružnične šole razmeroma majhna, v stiku z okuženo učiteljico pa je bila tudi kuharica na šoli. Foto: Reuters
Preventivno so se za karanteno vseh zaposlenih in učencev v Kotljah odločili tudi zato, ker je stavba podružnične šole razmeroma majhna, v stiku z okuženo učiteljico pa je bila tudi kuharica na šoli. Foto: Reuters

Organizacijo dela v omenjenih enotah bodo prevzele ekipe s teh dveh oddelkov. Bolnišnica ima za opredeljeno organizacijo dela v tej fazi načeloma dovolj ekip, bi se pa to lahko spremenilo, če bi se zaradi okužb pojavljale večje odsotnosti zdravstvenega kadra. V Urgentnem centru Celje pa bodo ekipe okrepili tudi z mladimi zdravniki.

Nadaljnje faze vključevanja celjske bolnišnice v obravnavo bolnikov s covidom-19 bodo izvedene glede na razvoj epidemiološke situacije v regiji in državi.

Karantena na podružnični šoli v Kotljah

Zaradi potrjene okužbe pri eni od učiteljic iz podružnične osnovne šole Kotlje bo konca tedna preventivno v karanteni vseh 76 učencev te šole in osem zaposlenih. Pouk bo potekal na daljavo, je povedal ravnatelj matične Osnovne šole koroški jeklarji Aljaž Banko. Poudaril je, da so se za takšen ukrep odločili preventivno.

Vodstvo šole je informacijo o tem, da je ena od zaposlenih na podružnični šoli v Kotljah, ki jo obiskujejo učenci od prvega do četrtega razreda, potrjeno okužena z novim koronavirusom, prejelo danes. V dogovoru z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje so se odločili, da vse učence te šole in vse zaposlene s te šole, ki so imeli stik z okuženo učiteljico, preventivno pošljejo v karanteno za skupno 10 dni, do nedelje, kot začetek pa so epidemiologi glede na vse okoliščine določili pretekli četrtek, je pojasnil Banko.

Za zdaj je torej predviden pouk na daljavo za vse učence do vključno petka, nadaljnje delo pa je odvisno tudi od nadaljnjega razvoja dogodkov v prihodnjih dneh in morebitnega pojava novih okužb. Razmere spremlja štab civilne zaščite Občine Ravne na Koroškem in bo ukrepal glede na potrebe razmer, je na družbenem omrežju Facebook danes zapisal ravenski župan Tomaž Rožen.

82 potrjenih okužb v ponedeljek

Po ponedeljkovih 82 potrjenih primerih je skupno število potrjenih okužb v Sloveniji naraslo na 3831. Do zdaj je bilo po podatkih ministrstva za zdravje opravljenih 185.220 testiranj.

Po zadnjih podatkih vlade se v slovenskih bolnišnicah zdravi 50 bolnikov s covidom-19. Deset bolnikov se zdravi na oddelkih za intenzivno nego. Iz bolnišnice je bil odpuščen en človek, enajst bolnikov pa je bilo hospitaliziranih na novo.

V ponedeljek ni umrl nihče izmed okuženih bolnikov. Skupno število umrlih s covidom-19 ostaja 135.

Po podatkih NIJZ-ja je v državi 907 aktivnih primerov okužbe.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo v ponedeljek 17 okužb potrjenih pri občanih Ljubljane, 11 pa pri občanih Maribora. V preostalih občinah so bili potrjeni trije primeri ali manj.

Pozivi k upoštevanju omejitev

"Virus ostaja razpršen po celotni državi in se še naprej širi z lokalnimi prenosi. Skrbi nas, da še vedno precejšen delež obolelih ne zna pojasniti, kje so se okužili, kar močno otežuje delo naših epidemiologov," je aktualne podatke o okužbah z novim koronavirusom na novinarski konferenci komentiral vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da so vir hitrega širjenja okužb predvsem zabave, pikniki, praznovanja obletnic in pogrebi. "Vnovič zato vse državljanke in državljane in preostale prebivalce pozivam k upoštevanju omejitev glede zbiranja. Le tako bomo lahko zamejili širjenje okužbe," je dejal vladni govorec.

Gantar pozval k večji dostopnosti zdravnikov

Minister za zdravje Tomaž Gantar je vodstva zdravstvenih zavodov in župane prosil, naj skušajo svoje delo organizirati na način, da bodo ljudje lahko zdravnike poklicali. Ministrstvo bo za testiranja znova skušalo organizirati mobilne enote, v katerih bi testirali v večjem številu, obenem pa bi tako zagotavljali čim bolj normalen potek rednega dela. "Mislim, da je to izvedljivo, a brez pripravljenosti družinskih zdravnikov je to težko izpeljati," je dejal minister.

O izjavi vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, da bo za to ob nedejavnosti ministrstva poskrbela vlada, pa je dejal, da ni ravno smiselna, saj je ministrstvo del vlade. "Ne vem, kaj govori, ampak dostikrat govori stvari, ki pač ne izpadejo ravno smiselno," je pripomnil.

Ob vprašanju o prioritetah slovenskega zdravstva in skrajševanju čakalnih vrst je Gantar poudaril, da je covid-19 zadeve poslabšal. Prizadel je namreč dva sistema, ki sta že sicer najbolj ogrožena, zdravstvenega in področje domov za starostnike.

Ker se bližamo jeseni in zimi, se bo minister zavzel tudi za čim širše cepljenje starejših proti gripi. V kratkem bodo tako pripravili tudi akcijo ozaveščanja o tem.

Glede uporabe mask zunaj je Gantar dejal, da se mu to ne zdi strokovno upravičeno in smiselno. Predlagano predčasno zapiranje lokalov pa ima svoj smisel, saj večina okužb v zadnjem času izvira iz zasebnih zabav in druženja v lokalih.

Priprave na povečano število hospitalizacij

Kot je opozoril Jelko Kacin, v državi trenutno zmanjkuje ležišč na intenzivnih oddelkih za bolnike s covidom-19. "Pripravljamo se na morebitno aktiviranje že četrte bolnišnice za sprejem bolnikov s covidom. Pred mesecem dni je takšne številke lahko predvidel le malokdo," je dejal Kacin in pojasnil, da se trenutnim razmeram z reorganizacijo že prilagaja UKC Ljubljana. "Posebej se prilagaja infektološka klinika, nekateri oddelki se selijo na druge lokacije po Ljubljani," je pojasnil Kacin.

Ob tem je Kacin zatrdil, da je medicinskih ventilatorjev v Sloveniji trenutno dovolj. "A pri sedanjem naraščanju števila bolnikov se nam to lahko zgodi prej, zato moramo biti pripravljeni na bistveno večje število bolnikov tudi na intenzivni negi. Že naslednji teden moramo biti pripravljeni na sprejem bistveno večjega števila," je opozoril Kacin.

O razglasitvi epidemije Jelko Kacin ni želel špekulirati. "To je vprašanje prihodnosti, ali je to bližnja prihodnost ali ne, o tem v tem trenutku ne bi želel špekulirati. Vseeno pričakujem, da bomo s temi ukrepi, ki smo jim zdaj priča, in predvsem z ozaveščanjem ljudi, nekako zmogli še kar nekaj časa," je dejal vladni govorec.

V pričakovanju več bolnikov s covidom-19

ZD-ji bodo plačilo za testiranja prejeli do 21. septembra

"Nedopustno je, da je tako težko priti do zdravnika, da te napoti na test. Tu so potrebne spremembe od danes na jutri," je poudaril vladni govorec za covid-19. Če ministrstvo za zdravje ne bo ukrepalo, bo direktorje zdravstvenih domov sklicala vlada, da se poskrbi za dostopnost do zdravnikov, je napovedal.

Kacin je ponovil, da bodo vsi zdravstveni domovi in bolnišnice, ki še niso dobili plačila za spomladi opravljene teste na novi koronavirus, plačila prejeli do 21. septembra. Pozval je vse zdravstvene zavode, naj delo organizirajo tako, da bo en zdravnik lahko vedno na voljo in bo lahko državljana z morebitnim sumom na covid-19 napotil na testiranje.

Po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 50 bolnikov s covidom-19. Deset bolnikov se zdravi na oddelkih za intenzivno nego. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 50 bolnikov s covidom-19. Deset bolnikov se zdravi na oddelkih za intenzivno nego. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Prilagajanje delovnih procesov

"S koronavirusom je mogoče shajati, če mu je naše življenje prilagojeno, ne pa podrejeno. Imamo veliko sposobnost prilagajanja – tako kot posamezniki kot tudi kot skupnost. In kot skupnost zmoremo veliko več, kot smo pokazali doslej," je na novinarski konferenci dejal vladni govorec in zatrdil, da bo vlada naredila vse, da se javno življenje ne bo ustavilo. Pri tem je tudi podjetja in delodajalce pozval, naj se čim bolj prilagodijo novi resničnosti in v svojih delovnih procesih dosledno upoštevajo samozaščitne ukrepe.

"Danes želimo z virusom živeti, zato moramo upoštevati precej preproste ukrepe in jih vključiti v svoje delo. Delovne organizacije, ki so si zelo različne, predstavljajo druženja ljudi. NIJZ težko pripravi enovita priporočila, organizacije se morajo prilagoditi," je ob tem dejala Urška Blaznik z NIJZ-ja.

Podjetja je pozvala, naj delo organizirajo tako, da bo druženja med zaposlenimi čim manj, da se zagotavlja zadostna medosebna razdalja, da se spodbujata umivanje in razkuževanje rok in organizirajo sestanki na prostem ali na daljavo. Ob tem je opozorila na pomembnost vključevanja celotnih kolektivov, "saj lahko vsak prispeva k zajezitvi virusa".

Kako zajeziti širjenje okužbe?

V sredo se bo sešla krizna skupina vlade

O razmerah v povezavi z novim koronavirusom in pripravah na obravnavo in sprejetje petega protikoronskega svežnja je danes na Brdu pri Kranju razpravlja tudi koalicija. "Jutri bo po tej načelni seznanitvi o tem, v katero smer lahko gremo pri zamejitvi virusa, pozno zvečer razpravljala tudi krizna skupina vlade, tako da bo do četrtka vse pripravljeno na morebitno obravnavo in odločitve na vladi," je dejal Kacin.

Stopnjevanje ukrepov glede na razmere

Koalicija se je na vrhu na Brdu pri Kranju o novih ukrepih bolj malo pogovarjala. Seznanili so se z razmerami v državi, kot kaže, je zdaj na vrsti strokovna skupina, ki bo pretresala morebitne nove ukrepe, nato pa bo na potezi vlada.

Minister Gantar je dejal, da se epidemiološka slika slabša po vsem svetu in po državah okoli nas, pri tem Slovenija ne odstopa. Po ministrovih besedah smo trenutno v prelomnem obdobju. Stopnjevanje ukrepov je tako odvisno od slabšanja razmer. V preteklih dneh smo slišali tudi razmišljanja o nošenju mask na prostem, a je minister Gantar danes dejal, da v tem ne vidi smisla.

Na mizi je tudi predlog o predčasnem večernem zapiranju gostinskih lokalov, saj večina okužb prihaja prav od tam. Da bi čim več ljudi upoštevalo varnostne in preventivne ukrepe, bo ministrstvo za zdravje začelo kampanjo ozaveščanja ljudi, ker pa se bližamo zimi, bodo napore usmerili tudi v to, da bi čim več ljudi cepili proti sezonski gripi. Kot kaže, bomo morali na morebitne nadaljnje ukrepe počakati najmanj do četrtka.