Novo vodstvo bosta v prihodnjih mesecih dobila tako NSi kot SLS. Foto: BoBo
Novo vodstvo bosta v prihodnjih mesecih dobila tako NSi kot SLS. Foto: BoBo
Volitve 2014, Dejan Židan
Dejan Židan ne skriva želje, da bi tudi uradno postal predsednik SD-ja. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek se še ni odločila, ali bo še naprej vodila stranko ZaAB. Foto: EPA

Volilni kongres bosta imela SD na začetku januarja, NSi pa konec novembra. Novega predsednika bo na decembrskem kongresu iskal tudi iz parlamenta izpadli SLS. Kakšno pot bo ubralo Zavezništvo AB, bo znano že prihodnji teden, ko naj bi Alenka Bratušek sporočila, ali bo še naprej vztrajala na predsedniškem položaju.

Izvršni odbor ZaAB-a bo že v ponedeljek razpravljal tako o prihodnosti stranke kot tudi o spodleteli kandidaturi njihove predsednice Alenke Bratušek za evropsko komisarko in njenem sporočilu, da ostaja v Sloveniji in nima drugih kariernih načrtov.

Nekateri vodilni člani ZaAB-a, med njimi tudi podpredsednik stranke Peter Vilfan, ob komisarski zgodbi Bratuškove niso skrivali nezadovoljstva. ZaAB se namreč spopada z radikalnim padcem podpore javnosti, poleg tega pa je kljub programski sorodnosti z največjo vladno stranko SMC-jem ostal v opoziciji, za kar naj bi nekateri v stranki krivili prav Bratuškovo.

Kongres ZaAB-ja je še v rokah organov stranke, vendar je skoraj gotovo, da se spremembam vsaj pri programu in imenu ne bodo mogli izogniti.

Bratuškova je že zagotovila, da stranke ne bo imela za talko, in ocenila, da ima stranka prihodnost tudi brez nje na predsedniški funkciji. Po morebitni zamenjavi vodstva pa se lahko zgodi, da si bo stranka začela prizadevati za vstop v vladno koalicijo.

Židan se je registriral
Socialni demokrati bodo morali o svoji nadaljnji poti in prihodnjem predsedniku resno razmisliti, saj jim podpora zadnja leta strmo pada. Dejan Židan sicer ne skriva želje, da bi tudi uradno postal predsednik.

"Odločil se bom po posvetovanju s sodelavci in tudi z mrežo. Dejstvo pa je, da sem podpisal soglasje za registracijo," je za Radio Slovenija o svoji morebitni kandidaturi na kongresu povedal Židan.

Vendar kot je poročala novinarka Radia Slovenija Lucija Dimnik Rikić, ni povsem samoumevno, da bo stranko še naprej vodil Židan. Postavlja se namreč vprašanje, kakšne ambicije ima evropska poslanka Tanja Fajon, ki ji najnovejše javnomnenjske ankete zelo dobro kažejo. Mogoče so tudi spremembe v vrhu Nove Slovenije, ki si želi postati vodilna stranka na desnici. Za zdaj še ni znano, ali jo bo po tej poti popeljala zdajšnja predsednica Ljudmila Novak, saj se o morebitni vnovični kandidaturi še ni odločila.

Novakova še ni sprejela odločitve
"Pomembno je, da bo šla stranka naprej po začrtani smeri. Zdaj gremo naprej z majhnimi, vendar dobrimi in gotovimi koraki in to si želimo tudi v prihodnje. Tako da bo odločitev o tem še sprejeta," je povedala Novakova.

Srdit boj v ozadju SLS-a
Med najverjenejšimi kandidati za vodenje NSi-ja se omenja tudi Matej Tonin, ki pa ni priljubljen med SDS-u naklonjeni konservativni struji v stranki. Zanimivo bo tudi na volilnem kongresu SLS-a, saj nimajo vidnega naslednika Franca Bogoviča. V zadnjih dneh pa je v stranki potekal odkrit boj za predsedniško mesto. Bogovič sicer trdi, da nima svojega favorita.

"Verjamem, da bo na volilnem kongresu več kandidatov, in delegati SLS-a se bodo zagotovo pravilno odločili. Sam ne želim izpostavljati nobenega imena, čeprav je več imen na neki način že v zraku," je dejal Bogovič.

O svoji nadaljnji usodi bodo odločali tudi v Zaresu, LDS-u in Državljanski listi. Najverjetnejši scenarij je, da se bodo iz parlamenta izpadle stranke samoukinile.