Obenem je izplačalo 65.000 evrov za povračilo škode v gospodarstvu, nastale zaradi lanskega požara na Krasu.

Kot so danes sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, so oškodovanci, ki so v drugem pozivu do 1. decembra oddali vlogo za predplačila zaradi letošnjih avgustovskih naravnih nesreč, danes prejeli predplačila v vrednosti desetih odstotkov ocenjene škode. Večini so jih izplačali prek Slovenskega podjetniškega sklada.

Ministrstvo je do drugega roka prejelo 249 dodatnih vlog za predplačila v skupni vrednosti nekaj več kot 3,57 milijona evrov. Vsi prejemniki, ki so prejeli predplačila tako na podlagi prvega kot drugega poziva, so objavljeni na seznamu prejemnikov predplačil, ki je dostopen na spletni strani ministrstva.

Oškodovanci bodo o nadaljnjih korakih pisno obveščeni. Kot napovedujejo na ministrstvu, bodo predvidoma februarja vsem oškodovancem poslali pisni poziv za predložitev dokazil o dejanski škodi.

Za škodo na strojih, opremi in zalogah bo treba predložiti cenilna poročila. Kot ustrezna veljajo cenilna poročila pooblaščenih ocenjevalcev vrednosti, ki so našteti v registru Slovenskega inštituta za revizijo, sodnih cenilcev in zavarovalniških cenilcev, je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Ministrstvo glede na številčnost oškodovancev vsem svetuje, naj si po praznikih izberejo cenilca in se z njim dogovorijo za pripravo cenilnega poročila za nastalo dejansko škodo.

Kot so še sporočili z ministrstva, so skladno s programom odprave posledic škode v gospodarstvu po lanskem požaru na Krasu v sredo izplačali tudi škodo petim oškodovancem v skupni vrednosti dobrih 65.000 evrov. Upravičenci so objavljeni na seznamu prejemnikov plačil na spletni strani ministrstva.