Država in vlada sta dolžni dajati zgled o tem, kako ščititi človekove pravice žensk, ne pa zlorabljati predsodkov o ženskah v namene kampanje, pravijo podpisnice pisma Pahorju.
Država in vlada sta dolžni dajati zgled o tem, kako ščititi človekove pravice žensk, ne pa zlorabljati predsodkov o ženskah v namene kampanje, pravijo podpisnice pisma Pahorju. "V času demokratične Slovenije je izjava primerljiva edino še s strategijo za dvig rodnosti ministra Drobniča.," so dodale. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Pahor nad spotom s Čepinovo ni bil navdušen, saj pravi, da ljudje ne potrebujejo "piarovskih štosov". Foto: MMC RTV SLO
Urška Čepin
Na vladno kampanjo, v okviru katere so objavili tudi spletni reklamni spot z Urško Čepin, se je s protestnim pismom odzvalo tudi devet nevladnih organizacij. Foto: EPA

Po spotu z Urško Čepin, v katerem so v Uradu vlade za komuniciranje, ki vodi vladno kampanjo pred referendumom o pokojninski reformi želeli ironično prikazati argumente nasprotnikov reforme, je zdaj prah dvignil še zapis na njihov spletni strani, kjer je bil nekaj časa kot prvi argument za reformo predstavljena kontracepcijska tabletka, ki je zmanjšala število rojstev.

Direktor UKOM-a Darjan Košir je sicer zatrjeval, da je bilo to le delovno gradivo in da tega argumenta ne bodo več uporabljali, je pa kljub temu vzbudil ogorčen odziv številnih žensk. Med drugim se je oglasila tudi ministrica za kulturo Majda Širca, ki je zapisala, da takšno dejanje predstavlja "hudo žalitev ženskega spola".

"Stereotipno sporočilo o neinteligentni ženski"
Odprto pismo predsedniku vlade Borutu Pahorju je zdaj poslalo tudi 38 podpisnic, podpisnik in devet društev oziroma organizacij. "Vladni spot v okviru kampanje za podporo pokojninski reformi gradi svoje sporočilo na stereotipni predstavi o neinteligentni in pomanjkljivo oblečeni ženski. Ta temelji na zakoreninjenih predsodkih o manjvrednosti žensk, kar je seksizem brez primere. Vladni letak pa nas celo uči, da je temeljni problem manjše rodnosti v Sloveniji uporaba kontracepcijske tabletke," pravijo.

Takšna trditev po njihovih besedah pomeni neposreden napad na spolne in reproduktivne pravice žensk in spominja na čase, ko so ženske zaradi vedenja o kontracepciji ter boja za nadzor nad lastnim telesom in življenjem preganjali in sežigali kot čarovnice. "Zato opozarjamo, da so sporočila, ki jih vlada ponuja v okviru kampanje za pokojninsko reformo, povsem nedopustna. Dosedanji propagandni materiali temeljijo na degradaciji in ženske postavljajo v položaj dežurnih krivcev za slabo stanje države."

Zahtevajo odgovore
Čeprav je vlada to trditev že umaknila, zahtevajo odgovornost in jasne odgovore na vprašanja o tem, kdo je odobril takšno kampanjo in kaj namerava premier storiti, da bo vzpostavil nediskriminatorno okolje.

Podpisnice in podpisnik pisma:
Dragana Alfirevic, Pija Bodlaj, Mojca Dobnikar, Srečo Dragoš, Katja Filipčič, Mojca Frelih, Vera Grebenc, Maca Jogan, Tanja Kamin, Aleksandra Kanjuo-Mrčela, Duška Knežević Hočevar, Mirjam Kotar, Metka Kuhar, Roman Kuhar, Ines Kvaternik, Milena Lebar, Vesna Leskošek, Metka Mencin Čeplak, Polona Mesec, Elena Pečarič, Mateja Petan, Barbara Ragelj, Irena Rahne Otorepec, Špela Razpotnik, Tanja Rener, Jana Rošker, Andreja Schmuch, Gabrijela Simetinger, Ana Marija Sobočan, Amra Šabić, Renata Šribar, Alenka Švab, Irena Šumi, Mojca Urek, Andreja Vezovnik, Petra Videmšek, Natalija Vrečer, Darja Zaviršek, Romana Zidar
Organizacije, ki so pristopile k podpisu:
Špela Veselič za SOS telefon, Mara Vujić, Barbara Hribar in Amela Meštrovac za Mesto žensk, Klaudija Poropat za YHD, Sonja Lokar in Mija Javornik za Evropsko mrežo za enakost spolov, Mirovni inštitut, Zavod Emma, Društvo Ženska svetovalnica, Društvo informacijski center Legebitra, Slovensko seksološko društvo

Odziv varuhinje
Na svoji spletni strani se je odzvala tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, ki je prav tako prepričana, da posamezna sporočila v tej kampanji vsebujejo elemente predsodkov in neprimernega odnosa do žensk.

SDS za sklic nujne seje
Medtem pa v SDS-u zahtevajo sklic nujne seje odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, ker po njihovih trditvah vlada zlorablja zakon o volilni in referendumski kampanji.