Vladna palača v Ljubljani. Foto: BoBo
Vladna palača v Ljubljani. Foto: BoBo

Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 500 odraslih državljanov med 30. majem in 2. junijem opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

skoraj vse stranke in politične osebnosti izgubile podporo, razen ZL-ja. Najnižjo podporo doslej je dobila tudi vlada, podpora stranki SMC pa se je prepolovila.
Med strankami največjo podporo še vedno uživa SDS. Čeprav je največja opozicijska stranka med opredeljenimi volivci dobila najnižjo podporo doslej, bi jo še vedno volilo 7,3 odstotka vprašanih.

Med strankami se je medtem podpora dvignila le ZL-ju, ki se je na vrhu povsem približal SDS-u. ZL bi na volitvah prejel 6,7-odstotno podporo, na tretjem mestu pa mu sledi SD, ki bi ga volilo 4,1 odstotka vprašanih.

SMC na četrtem mestu
Največ podpore je izgubil vladajoči SMC, ki je bila maja še na drugem mestu s 7,4-odstotno podporo, po mesecu dni pa ima prepolovljeno podporo in je s 3,4 odstotka na četrtem mestu.

Prvič doslej se je zgodilo, da je število neopredeljenih preseglo 70 odstotkov vseh, ki so sodelovali v anketi. Izstopa podatek, da je 34,1 odstotka vprašanih v anketi odgovorilo, da ne ve, koga podpreti na volitvah. Da ne bi volili nobene izmed obstoječih strank, je v junijski anketi odgovorilo 14,3 odstotka vprašanih, 22,9 odstotka se jih volitev ne bi udeležilo.

Nižjo podporo v tem mesecu sta sicer dobila tudi NSi in DeSUS. Prvo bi volilo 1,6 odstotka sodelujočih v anketi, DeSUS pa 1,9 odstotka vprašanih.

Najnižja podpora vladi doslej
V tem mesecu je tudi podpora vladi dosegla najnižjo raven, odkar je prevzela mandat, saj se je srednja ocena dela vlade spustila na raven 2,28, parlamenta pa 2,27. Delo vlade pozitivno ocenjuje dobrih 10 odstotkov, negativno 50 odstotkov, srednje pa slabih 28 odstotkov.

Politične osebnosti
Tudi v junijskem barometru priljubljenosti politikov so skoraj vsi na lestvici dobili nižje povprečne ocene, vključno z Borutom Pahorjem, ki ostaja prvi. Sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in kmetijski minister ter prvak SD-ja Dejan Židan.

Deseterico priljubljenih politikov zaokrožujejo še evropska poslanka Tanja Fajon, vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec, poslanka ZL-ja Violeta Tomić, pravosodni minister Goran Klemenčič, predsednik DZ-ja Milan Brglez, premier Miro Cerar in še en poslanec ZL-ja Matjaž Hanžek.



Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 500 odraslih državljanov med 30. majem in 2. junijem opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.