"Ne spomnim se ničesar, v pijačo so mi podtaknili mamilo," je pretreseno povedala Špela. (fotografija je simbolična) Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Nekega splošnega testa, ki bo kar vrgel ven, katere substance vse ima nekdo v krvi, ni, pokazalo bo le osnovne stvari kot so amfetamini, heroin, metadon itd., če pa iščemo specifične substance, moramo vedeti, kaj iščemo, in še v tem primeru ni nujno, da bomo to tudi našli.

Mina Paš, DrogArt
false
Na trgu se pojavljajo nove psihoaktivne snovi, ki sploh (še) niso prepovedane. Foto: Reuters
false
GHB ali t. i. droga za posilstvo je lahko tekočina, prah ali kapsula brez barve, vonja in skoraj brez okusa. Po zaužitju se učinek pokaže po 15 minutah in običajno traja od 6 do 10 ur. Foto: DrogART
false
Nekega splošnega testa, ki bo kar vrgel ven, katere substance vse ima nekdo v krvi, ni. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Jež
pijača, alkohol, led, kozarec, whisky, lokal, bar
Pijače ne smemo puščati brez nadzora. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
policija
Pomembno je, da se zadeva prijavi, da prizadetih ni sram in da se ne skrivajo, je poudarila Mina Paš. Foto: BoBo
Alkohol, alkoholizem, pitje, popivanje
Določanje realnega stanja predoziranih oseb je izredno težka naloga, saj gre v večini primerov za kombinacijo alkohola in GHB, je pojasnil Drago Menegalija. Foto: Reuters
false
Za veliko novih mamil testov ni, tako da sploh ni mogoče dokazati njihove vsebnosti, tudi če z gotovostjo vemo, da so v krvi. Foto: BoBo


O tem, kako hitro se lahko brezskrbna in lahkotna zabava sprevrže v največjo moro, je za MMC pripovedovala Špela, ki je po prihodu v enega od bolj znanih ljubljanskih lokalov in po prvi pijači popolnoma izgubila spomin. Ne spomni se ne množice, ne glasbe, ne natakarjev, ne odhoda domov, pravzaprav ničesar, je naštela. V lokal je prišla s svojim fantom, ki so ga prav tako omamili, saj se je tudi z njim zgodilo enako. Na srečo so jima neznani storilci zgolj izpraznili žepe in ju oropali in se ni zgodilo še kaj hujšega.

Po raziskovanju s pomočjo prijateljev in staršev so takoj posumili, da sta bila omamljena z GHB-jem ali t. i. mamilom za posilstva, saj so se vsi znaki od izgube spomina do časa delovanja ujemali. Sledila je prijava na policiji, kjer pa so jima povedali, da ne morejo narediti ničesar, saj je v takšnih primerih izredno težko dokazati, da se je zgodilo kaznivo dejanje. Ker ji na policiji niso predlagali odvzema krvi, Špela predvideva, da je bilo ob prijavi za to že prepozno. Ali so ji res podtaknili GHB ali kakšno novo sintetično mamilo, ki morda sploh še ni prepovedano in ki ga v krvi sploh še ne znajo najti, ali pa celo kaj tretjega, tako ne bo nikoli izvedela.

"Po dogodku sem bila še dolgo zmedena in prestrašena, predvsem zaradi misli, kaj vse se je lahko v tistem času zgodilo, pa o tem ne vem nič," je še povedala Špela, ki nato ves teden ponoči ni mogla spati zaradi tesnobe, ker se je bala, da jo je morda kdo posilil ali kako drugače zlorabil. Špela je dejala, da je tisti večer pred prihodom v omenjeni lokal popila dve alkoholni pijači (vodko s sokom) in hkrati poudarila, da ni uživala nobenih mamil.

Taksist z lažnim imenom?
Domov jo je sredi noči pripeljal taksist, ki se ga prav tako ne spomni, čeprav jo je moral zaradi omamljenosti praktično prinesti v hišo, in je nato od staršev "pokasiral" 30 evrov za vožnjo po Ljubljani, češ da ni znala povedati, kje je doma, zato naj bi se celo večnost vozila naokoli, pripoveduje Špela in doda, da je staršem bodisi navedel lažno ime ali pa je lagal, za katero podjetje vozi. Ko so naslednji dan poskusili z njim priti v stik, da bi pojasnil okoliščine nočnega dogajanja, so jim v podjetju, za katerega je dejal, da dela, povedali, da tam še nikoli niso slišali zanj.

Zaradi laži so po Špelinih besedah takoj posumili, da bi bil lahko ropar taksist, ki so mu starši povrhu še plačali za vožnjo. Ob prijavi na policiji so omenili tudi ta sum, in neuradno izvedeli, da večkrat sumijo, da gre v takšnih primerih za povezave natakar – taksist, a je zadevo izredno težko dokazati, je še povedala sogovornica.

Njen prvi spomin po grozljivi noči je bilo prebujanje v lastni postelji, kar je bil neizmeren šok, saj ji je v spominu popolnoma manjkalo okoli 9 ur, bila pa je tudi na domačem "napačnem" naslovu, saj bi morala prespati pri fantu, se še spominja.
Dokazovanje "misija nemogoče"
Zdravnica in psihoterapevtka Mina Paš iz Slovenskega združenja za zmanjševanje škodljivih posledic drog DrogArt je za MMC dejala, da se pri njih s podtikanjem mamil v pijačo ali na drugačen način srečajo nekajkrat letno, če sploh, saj se k njim po pomoč obračajo predvsem uporabniki mamil, ki želijo zmanjšati škodo zaradi njihove uporabe ali uporabo prenehati.
Dokazovanje, da je bilo nekomu nekaj podtaknjeno, je izredno zapleteno in meji na misijo nemogoče. "Vse je odvisno od tega, kako hitro se potencialna zloraba prijavi, kako hitro se pride do zdravnika za odvzem telesnih tekočin oziroma ali se jih sploh odločijo vzeti in kateri testi se potem naredijo, saj je treba vedeti, kaj sploh iščemo, da bi kaj našli," je poudarila Paševa in dodala: "Nekega splošnega testa, ki bo kar vrgel ven, katere substance vse ima nekdo v krvi, ni, pokazalo bo le osnovne stvari, kot so amfetamini, heroin, metadon itd., če pa iščemo specifične substance, moramo vedeti, kaj iščemo, in še v tem primeru ni nujno, da bomo to tudi našli."

V krvi od nekaj ur do nekaj tednov
Za veliko novih stvari, ki se pojavljajo na nezakonitem trgu mamil, testov ni, tako da njihove vsebnosti sploh ni mogoče dokazati, tudi če z gotovostjo vemo, da so v krvi. Psihoaktivne snovi so v krvi dokazljive od nekaj ur do nekaj tednov, popolnoma odvisno od tega, za katero snov gre, še pojasni Paševa.
"Določene substance povzročijo, da človeku postane malo bolj vroče in tudi, da se neha razsodno obnašati, ampak to se lahko zgodi tudi pri alkoholu," je opozorila Paševa in dodala, da so potem tu še psihoze in halucinacije. Najpomembnejše opozorilo je, da naj ljudje, ko "žurirajo," pazijo drug na drugega, še posebej ni priporočljivo hoditi ven sam ali pa jemati pijačo ali kar koli drugega od tujcev. "Ko greš ven, se lahko marsikaj zgodi, zato morajo prijatelji paziti drug na drugega, nujno je tudi, da vsaj eden v družbi ostane razsoden in lahko ukrepa, če hoče nekdo odtavati z nekimi tujci ali se začne čudno obnašati ipd.," je naštela strokovnjakinja z DrogArta in dodala, da moramo spodbujati odgovornost do sebe, pa tudi drug do drugega.
"Pomembno je, da gredo ljudje, če posumijo na zlorabo, zadevo takoj prijavit, da se ne skrivajo in da jih ni sram, saj njihov molk daje moč tistim, ki to počnejo," je še poudarila sogovornica.
GHB ali t. i. droga za posilstvo
Gama-hidroksi butirat (GHB) ali t. i. mamilo za posilstvo je močna psihoaktivna snov, ki je tudi v Sloveniji, je za MMC potrdil Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. V manjših odmerkih GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, v večjih pa na centralni živčni sistem delujejo depresivno in lahko povzročijo začasno globoko spanje ali komo. GHB je tekočina brez barve, vonja in skoraj brez okusa. Po zaužitju se učinek pokaže po 15 minutah in običajno traja od 6 do 10 ur, je še pojasnil.
Določanje realnega stanja predoziranih oseb je izredno težka naloga, saj gre v večini primerov za kombinacijo alkohola in GHB-ja. Pri tem se je treba zavedati, da je v večini primerov od časa od zaužitja GHB in alkohola ter prihoda v bolnišnico odvisno, ali bo krvna slika pokazala vsebnost GHB-ja v telesu, je pojasnil Menegalija. V obravnavi so na policiji sicer imeli več prijav, da so bile osebe namerno omamljene, a sum zaradi težavnosti dokazovanja ni bil nikoli potrjen.
V evidencah sicer posebej ne vodijo podatkov o primerih prevelikih odmerkov GHB-ja, a so vseeno lahko potrdili, da je Policijska uprava Ljubljana v letu 2014 obravnavala pet primerov predoziranja z GHB-jem, v letu 2013 pa 17 primerov takšnih predoziranj. Ljubljanski kriminalisti so v povezavi s 17 primeri predoziranj v letu 2013 zbrali dovolj podatkov zoper osebo, ki je bila osumljena prodaje prepovedanega mamila GHB na območju mesta Ljubljane. Podana je bila kazenska ovadba na tožilstvo, preiskovalni sodnik pa je zoper osebo odredil pripor, so sporočili s policije.
Poplava novih psihoaktivnih snovi
Nove psihoaktivne snovi, ki so lažje dosegljive kot druga prepovedana mamila, se množično pojavljajo v Sloveniji, posamezniki pa jih lahko naročijo tudi prek javno dostopnih spletnih naslovov in so tudi cenejše. Poplavo novih psihoaktivnih snovi zaznava celotna Evropa, saj gre za snovi, ki največkrat niso (še) na seznamu prepovedanih mamil in jih posamezniki raje uporabljajo. Učinki po uporabi naj bi bili podobni, vendar sam dolgoročni vpliv uporabe ni poznan, je pojasnil Menegalija.

Policisti priporočajo ustrezno previdnost, zlasti pri druženju z neznanci, in ustrezen nadzor nad pijačo, ki jo pijemo, pri čemer pa ne gre zgolj za možnost, da nam kdo kaj vanjo podtakne. Pomembna je tudi zmernost pri količini zaužitega alkohola, zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, še posebej, če gre za kombinacijo vseh.

Nekega splošnega testa, ki bo kar vrgel ven, katere substance vse ima nekdo v krvi, ni, pokazalo bo le osnovne stvari kot so amfetamini, heroin, metadon itd., če pa iščemo specifične substance, moramo vedeti, kaj iščemo, in še v tem primeru ni nujno, da bomo to tudi našli.

Mina Paš, DrogArt