Dušan Mramor bo poskusil prepričati sindikate javnega sektorja. Foto: BoBo
Dušan Mramor bo poskusil prepričati sindikate javnega sektorja. Foto: BoBo

Dokler pogajanja niso končana, ne bom obupal, imamo možnost za dogovor.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar
false
Branimir Štrukelj se boji, da jih bo vlada soočila z ultimativnim predlogom. Foto: BoBo
Trdnejša rast, skoraj propadla pogajanja


Pogajanja med vlado in sindikati, ki bi se morala nadaljevati danes popoldne, so zaradi nujnih in neodložljivih razlogov prestavljena na petek ob 11. uri, so sporočili z notranjega ministrstva. Čas za dogovor se izteka, saj gredo proračunski dokumenti prihodnji teden že v obravnavo matičnega odbora DZ-ja, morebitno soglasje pa bi morali potrjevati tudi na sindikalnih organih.
Finančni minister Dušan Mramor je koalicijo seznanil z oceno, da so pogajanja s sindikati javnega sektorja obstala in je možnosti za iskanje kompromisa zelo malo. Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je pred sejo vlade v izjavi novinarjem pritrdil, da je Mramor koaliciji poročal o pogovorih s sindikati. Erjavec upa, da se bo kompromis našel.
Koprivnikar je bolj optimističen
Medtem pa je glavni vladni pogajalec, minister za javno upravo Boris Koprivnikar bolj optimističen in je prepričan, da pogajanja niso v slepi ulici. "Dokler pogajanja niso zaključena, ne bom obupal, imamo možnost za dogovor," je zagotovil ob prihodu na vlado. A dodal, da je to možno ob realnih pričakovanjih, ki pa so na sindikalni strani po njegovem mnenju še vedno bistveno večja, kot so realne možnosti.
O alternativnih možnostih pa bodo po njegovih besedah govorili, če dogovor ne bo sklenjen.
Informacija glede pogajanj je zaskrbljujoča, je po seznanitvi novinarjem povedala vodja poslancev SMC-ja, Simona Kustec Lipicer. A po njenih besedah v vladni koaliciji menijo, da je treba vložiti na vseh straneh skrajne napore, da do dogovora pride, ker je to zelo pomembno za enotnost, finančno stabilnost in popotnico za prihodnji proračunski leti.
Kustec Lipicerjeva je še pojasnila, da je pri pogovorih glede proračuna in spremljevalnih dokumentov za prihodnji dve leti odprtih še nekaj zadev v povezavi s tem, kdo in kako bo skrbel za vodovarstvo v državi. Spomnila je, da so ob vsakih poplavah težave, država pa po obstoječi ureditvi nima ustreznega načina, kako finančno zagotavljati vodovarstveno oskrbo.

Štrukelj: Pri ključnih elementih nismo blizu
Vladni in sindikalni pogajalci so sicer v zadnjih tednih postopoma zbliževali stališča. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je po zadnjem sestanku v ponedeljek dejal, da pri vseh ključnih elementih še niso blizu, da je bila vlada pripravljena popuščati le pri regresu, kar pa za dogovor ni dovolj, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Za dosego dogovora bi vlada morala popustiti vsaj še pri višini pokojninskih premij in se pri mesecu sprostitve osnovnih plač od novembra približati sindikalni ideji o juniju, pa je za Radio Slovenija poročala Nika Benedik.

Če dogovora ne bo
Brez dogovorov in sprememb bodo 1. januarja 2016 ugasnila vsa znižanja in zamrznitve, plače, regresi, premije bi se sicer sprostili, a vendar bi ta denar država morala nekje najti. Koprivnikar opozarja, da je edini enostranski ukrep, ki je na vladni strani mogoč, poseg v višino plač. To bi gotovo vodilo v nasprotovanje sindikatov in stavko, vprašanje je, ali si vlada lahko privošči odprtje fronte z javnim sektorjem.

Poleg višine regresa je za sindikate ključno predvsem, kdaj se bo sprostila plačna lestvica, želijo si višje izplačilo premij dodatnega pokojninskega zavarovanja ter izplačila delovne uspešnosti. Za sindikate je ključno tudi soglasje pri zakonu o sistemu plač v javnem sektorju in zakonu o javnih uslužbencih, je še poročal Radio Slovenija.





Dokler pogajanja niso končana, ne bom obupal, imamo možnost za dogovor.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar
Trdnejša rast, skoraj propadla pogajanja