Štrukelj se želi najprej dogovoriti za leto 2016. Foto: BoBo
Štrukelj se želi najprej dogovoriti za leto 2016. Foto: BoBo

"Zdi se, kot da vsakič bolj zaostrujejo svoj položaj, kajti v resnici predlog ne prinaša popolnoma nič novega, podaljšuje pa to varčevanje še za eno dodatno leto, kar se mi zdi 14 dni pred koncem pogajanj zelo tvegana poteza vlade," je po sestanku z vladnimi predstavniki ocenil Štrukelj.

Sindikati po njegovih besedah vztrajajo, da se je treba, preden se začnejo pogovarjati o letu 2017, najprej dogovoriti za prihodnje leto. V 2016 naj bi se namreč sprostili določeni varčevalni ukrepi, a je vlada zdaj predlagala, da se več teh ukrepov podaljša.
Če torej zadovoljivo rešijo vprašanje plač v letu 2016, pa se lahko potem pogovarjajo tudi o kakšni stvari za leto 2017, je dejal Štrukelj. Dodal je, da se je sindikalni predlog sicer ponovno nekoliko približal vladnemu predlogu.
Tako bi bili med drugim pripravljeni se pri plačni lestvici strinjati, da se ta sprosti z marcem prihodnje leto in ne z januarjem, prav tako so pripravljeni nekoliko popustiti tudi pri znižanju premij dodatnega pokojninskega zavarovanja. Zavrnili pa so vsakršno znižanje regresa.

Hitrejše višanje plač, kot prenese malha
Vladni pogajalec, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, pa je poudaril, da je vlada za leto 2016 ob predvideni 2,3-odstotni rasti BDP-ja predlagala štiriodstotno povečanje mase za plače, v 2017 pa ob predvideni enaki gospodarski rasti še za tri odstotke. "To pomeni, da se hitreje približujemo z večanjem mase plač, kot bi to omogočala neposredno sama gospodarska rast," je pojasnil.

Drugače kot sindikati pa je prepričan, da bi bilo korektno, da se že vnaprej dogovorijo tudi o ukrepih za leto 2017. Že danes namreč vedo, da bodo prilagajanja potrebna še v 2017, ki je tudi poudaril, da sindikati pogovora o ukrepih za leto 2017 niso zavrnili.

V četrtek bodo na vladi tako pogledali, ali lahko predlog še malce omilijo.