Vladna pogajalska skupina se v ločenih terminih sestaja s tremi skupinami sindikatov javnega sektorja: s Svizom, Počivavškovo skupino in z zdravstvenima sindikatoma. Foto: BoBo
Vladna pogajalska skupina se v ločenih terminih sestaja s tremi skupinami sindikatov javnega sektorja: s Svizom, Počivavškovo skupino in z zdravstvenima sindikatoma. Foto: BoBo
Vlada v ločena pogajanja s tremi skupinami sindikatov

Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se je na pogajanjih pridružil tudi sindikat delavcev v pravosodju, ki je začel stavko. Njegov predsednik Tomaž Virnik je ob odhodu pojasnil, da so tokrat pravzaprav šele začeli pogovore z vlado, ki jih bodo v torek nadaljevali na enak način, torej hkrati s Svizom.

Tudi s predstavniki koordinacije stavkovnih odborov 17 sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se bodo pogajanja nadaljevala v torek. Ob prekinitvi pogajanj predstavniki sindikatov izjav niso dajali. Z zdravstvenima sindikatoma, s katerima so vladni pogajalci kot z zadnjima danes sedli za pogajalsko mizo, pa bodo pogovore nadaljevali v petek.

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je ob prihodu dejal, da vztrajajo pri svojih stavkovnih zahtevah, saj so te po njegovih besedah postavljene zelo realno in so minimalistične. Pogajajo pa se lahko le o nekaterih delovnih mestih. Sicer pa od vlade pričakujejo, da bo "povedala, da končno razume naše zaposlene", je pojasnil in dodal, da računajo na razum na vladni strani.

"Mislim, da ni res, da je fiskalni okvir tako zelo zožen," je menil Vukadinovič. Kot je pojasnil, je treba na nekatere stvari pogledati tudi na drug način; če namreč v nekaj investiraš, potem se ti lahko dvojno povrne. Vrača se nazaj skozi potrošnjo, v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva pa se lahko odraža v večji produktivnosti in tem, da se bodo drugi državljani prej vrnili na delo.

Kar pa zadeva njihove zahteve po zvišanju nekaterih dodatkov, ki jih marca ni bilo na mizi, Vukadinovič pravi, da se stvari spreminjajo in je praksa pokazala, kje je težava. Kot je navedel, je dodatek za nočno delo pri srednji sestri 1,60 evra. "A je to kakšna posebna vrednost," se sprašuje Vukadinovič, ki vladno stran poziva, "naj pogledajo, za koliko bi oni delali vse nedelje, praznike, koliko je vreden prosti čas".

Predlogi vredni 276 milijonov evrov
Vlada je do zdaj svoj predlog najbolj približala zahtevam koordinacije Jakoba Počivavška in konfederacije Branimirja Štruklja, čeprav je do dogovora še veliko odprtih vprašanj. Prav vladna analiza plač različnih podskupin je podlaga Štrukljevi zahtevi po dvigu plač določenih delovnih mest: "Primerjave zdaj definitivno potrjujejo, da je prišlo v zadnjih štirih, petih letih do dramatičnih razlik na delovnih mestih, za katera se je predpostavljalo, da bi morala biti približno enako plačana," je za Radio Slovenija pojasnil Štrukelj.

Splošen dvig plačnih razredov, kot ga zahtevajo sindikati, je aktualna vlada ocenila na 276 milijonov evrov. "Vsekakor verjamem, da je dogovor mogoče doseči, bo pa to zahtevalo tudi na sindikalni strani bistveno drugačne poglede na javne finance in druge stavkovne skupine kot do zdaj," pa je novinarki Radia Slovenija Maji Derčar povedal glavni vladni pogajalec Peter Pogačar.

Kot je konec oktobra pojasnil predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič, so marca privolili v dvig plač za zaposlene do 26. plačnega razreda le za en razred, ker je bila vlada tik pred odstopom, zdaj pa bodo vztrajali pri dvigu za dva. Dodatno povišanje plač na zahtevo obeh zdravstvenih sindikatov v primerjavi z zahtevami po splošnem dvigu plač drugih sindikatov bi po vladni oceni pomenilo še dodatnih približno 65 milijonov.

Če dogovora ne bo, decembra niz stavk
Ko se bo vladna stran s posameznimi skupinami dogovorila o rešitvah za njihove stavkovne zahteve, bodo najverjetneje pred dokončnim dogovorom spet vsi sedli za skupno mizo z vladnimi pogajalci. Soglašati morajo namreč z rešitvami, ki se bodo nanašale na splošno kolektivno pogodbo za javni sektor, saj je za njeno spremembo potreben ustrezen kvorum.

Že oktobra se je vlada ločeno sešla tudi s policijskima sindikatoma, z njima bodo pogajanja nadaljevali v sredo. Policisti sicer od 1. oktobra nadaljujejo stavko, ki so jo začeli 12. februarja, nato pa sredi marca zamrznili. Preostale tri sindikalne skupine, ki so v stavko vstopile še v času prejšnje vlade, a jo zaradi njenega odhoda zamrznile, so se s pogajalsko skupino aktualne vlade v oktobru nekajkrat že sešle.

Stavkovne dejavnosti so napovedale na začetku decembra. Sviz je stavkovne dni napovedal za 4., 5. in 6. december, Počivavškova skupina sindikatov bo stavko začela 4. decembra, omenjena zdravstvena sindikata pa sta jo napovedala za 5. december, seveda če dogovora z vlado ne bi bilo.

Vlada v ločena pogajanja s tremi skupinami sindikatov