Predsednika in predsednici strank iz opozicijskih vrst. Foto: MMC RTV SLO
Predsednika in predsednici strank iz opozicijskih vrst. Foto: MMC RTV SLO

Po pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo so v studiu Televizije Slovenija gostili še voditelje opozicijskih strank Marjana Šarca, Tanjo Fajon, Luko Mesca in Alenko Bratušek.

Kako uspešna je vlada v boju z epidemijo covida-19 in njenimi posledicami? Koliko je možnosti za konstruktivno nezaupnico vladi, ki jo napovedujejo opozicijske stranke? Se bo politika do decembra poenotila o spremembah zakonodaje, ki bi volivcem omogočile odločilni vpliv na izbiro? Ali lahko odzivi premierja ob ameriških volitvah vplivajo na verodostojnost predsedovanja Slovenije Evropski uniji prihodnje leto?

To je nekaj ključnih vprašanj, ki jih je gostom zastavljala voditeljica Tanja Gobec.

Preberite tudi:

Negodovanje zaradi vladne komunikacije

Šarec bi zamenjal Kreka in Kacina. Foto: MMC RTV SLO
Šarec bi zamenjal Kreka in Kacina. Foto: MMC RTV SLO

Marjan Šarec je na začetku dejal, da je bilo v pogovoru z Janšo, ki so ga poslušali pred tem, veliko hipokrizije. Danes Janša pravi, da se marsikaj ne da, ko je bil v opoziciji, pa je "napadal na vso silo" in grozil tudi z ovadbo, je dejal nekdanji premier. V nadaljevanju je pojasnil, kaj kot opozicija najprej predlagajo vladi. Da naj se spremeni komunikacija, v tem sklopu naj se zamenja Milana Kreka in Jelka Kacina. Potem pa naj se posveti samo covidu-19, NPU in druge "rabote" pa naj se pusti, pravi Šarec.

Tudi Tanja Fajon je kot ključno težavo vlade izpostavila komunikacijo. Veliko je zmede, je ocenila, denimo v šolstvu – enkrat se maske nosijo, drugič ne, ureditev se spreminja čez noč, starši ne vedo, ali bodo prihodnji teden morali paziti otroke doma ali ne. Predvsem pa je težava vlade, da vedno išče nekega krivca oziroma sovražnika in nanj nalepi vse, kar se je slabega zgodilo. Če se bolezen širi, so krivi protestniki, če so ukrepi neučinkoviti, je treba menjati osebje ... Vlada bi morala bolj pomirjujoče komunicirati, predvsem pa upoštevati stroko, je dejala Fajonova.

Fajonova je opozorila, da se ukrepi spreminjajo čez noč. Foto: MMC RTV SLO
Fajonova je opozorila, da se ukrepi spreminjajo čez noč. Foto: MMC RTV SLO

Luka Mesec je dejal, da po poslušanju Janše ne ve, ali živita v isti državi. Janša vidi luč na koncu tunela, stanje v državi pa je po drugi strani zelo slabo. Ukrepe imamo že pet tednov, pa še ne učinkujejo, ljudje "drsijo v jezo in obup", starši morajo šolati lastne otroke, mladi ne morejo plačevati najemnin, starejši so v osami, je naštel.

Alenko Bratušek pa najbolj jezi, da "nas vlada deli na prvorazredne in drugorazredne". Ministri ne spoštujejo ukrepov, pa niso deležni sankcij, po drugi strani pa nekdo nekaj poje na cesti in dobi 400 evrov kazni. "To ljudi najbolj revoltira," je izjavila. V oceni stanja po državi pa je dejala, da je ta vlada Slovenijo visoko zadolžila, vsak Slovenec je zdaj zadolžen za 20.000 evrov. Janšo je pozvala, naj se začne ukvarjati s prihodnostjo.

DSO-ji kot najbolj pereča težava

Na vprašanje, kaj bi storil glede preprečevanja okužb v domovih za starejše (DSO), je predsednik LMŠ-ja odgovoril, da je njegova vlada, ko so se pojavile prve okužbe, prepovedala obiske v DSO-jih, zdaj pa se je to zanemarilo. Tam bi bilo treba populacijo zaščititi in preprečiti vnos okužb. Vnosi so prišli od zunaj, tudi od osebja. Največ smrti imamo v DSO-jih, je dejal.

Bratuškova je očitala, da so jo ministri zaradi nespoštovanja ukrepov odnesli brez kazni, v nasprotju z državljani. Foto: MMC RTV SLO
Bratuškova je očitala, da so jo ministri zaradi nespoštovanja ukrepov odnesli brez kazni, v nasprotju z državljani. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica SAB-ja je dejala, da tudi morebitna njihova vlada veliko drugačnih ukrepov ne bi mogla sprejemati. Vendar se ne strinja s tem, da naj okuženi zaposleni zaradi pomanjkanja kadra hodijo na delo v DSO-je. "S tem lahko narediš več škode kot koristi. Dve kategoriji sta v epidemiji res prizadeti, starejši in mladi. Obema kategorijama se posveča premalo pozornosti,“ je dejala.

Slika v DSO-jih je črna. Premalo je osebja, slabo je plačano, izčrpano, je dejala predsednica SD-ja. Dodaten denar za DSO-je bi namenila denimo iz ukinitve dodatnega zavarovanja.

Koordinator Levice pa je spomnil, da so predlagali, da bi v ogroženih območjih, kot so DSO-ji, izvajali dnevna testiranja, da ne bi bilo okužb. Tega vlada ni izvedla. "Od slavne razglasitve preletov letal se ta vlada ni ukvarjala s pripravami na drugi val. Čez poletje niso naredili ničesar v zdravstvu, v DSO-jih," je dejal.

Zaskrbljeni zaradi Janševega pisma

Opozicijski sogovorniki so komentirali tudi pismo, ki ga je predsednik vlade Janez Janša poslal v Bruselj in v njem podprl madžarske in poljske napore, da zaustavijo finančni sveženj, ker je vezan na instrument spoštovanja vladavine prava.

Mesec pravi, da imamo ukrepe že pet tednov, a ne učinkujejo in ljudje zato drsijo v jezo in obup. Foto: MMC RTV SLO
Mesec pravi, da imamo ukrepe že pet tednov, a ne učinkujejo in ljudje zato drsijo v jezo in obup. Foto: MMC RTV SLO

Fajonova je izjemno zaskrbljena. V Bruslju sliši veliko kritičnih izjav, celo nemški konservativni mediji obravnavajo Janševo stališče kot stališče Slovenije. Slovenija je tako končala med problematičnimi evropskimi državami. Zaradi blokade pa se nam lahko zgodi, da bomo ali dobili denar pozneje ali pa bomo celo izpadli iz delitve sredstev. Fajonova je še poudarila, da vladavina prava ni nič novega, temveč je zapisana v Lizbonski pogodbi in je temelj Evropske unije. Dodala je še, da Janševo pismo sploh ne ponuja nobene konkretne rešitve za situacijo.

Šarec je izpostavil nevarnost, ki ga pismo predstavlja za prihajajoče predsedovanje Slovenije Evropskemu svetu. Predsedujoči bi moral biti nevtralen, se izločiti iz težav, ki zadevajo njega, tu pa je Janša ubral taktiko, ki daje slabo popotnico predsedovanju, ki ga "tako glorificira". Šarec je celo prepričan, da je Janša sestavil vlado prav zato, da bi bil tisti, ki je bil celo dvakrat predsedujoči v Evropi. Zdaj pa si je s pismom "drugi cilj uničil", je dejal predsednik LMŠ-ja.

Bratuškova pa je ob tem ocenila, da se je s pismom izgubila velika priložnost za državo. Predsedovanje bi lahko bilo velik plus. A ker ga je Janša zapravil, pod njegovim mandatom ne bo nobenega dogovora o velikih, pomembnih projektih, kot je recimo hitra železniška povezava med evropskimi prestolnicami, je zatrdila nekdanja predsednica vlade.

V pismu je Janša podal tudi oceno, da so bile volitve leta 2014 "ukradene" oziroma nelegitimne. Mesec se je ob tem znova vprašal, ali živimo v isti državi. Janša si ob pomoči "svojega medijskega omrežja" gradi svoje vzporedno vesolje, kjer A ni A in kjer je črna pravzaprav bela, je dejal Mesec. Ukradenih volitev ni bilo in ni ga sodišča, ki bi trdilo drugače, je dodal.

Bratuškova je k temu dodala, da se teh trditev sploh ne sme resno jemati. Spomnila je na Janševo trditev izpred let, da če bo vladi Bratuškove uspelo narediti rast, se bo poslovil od politike. "Še vedno je tukaj," je dejala.

Kritično do načrtov za pomoč

Predstavniki opozicije so bili kritični tudi do vladnega načrta, kako porabiti milijarde, predvidene v dveh evropskih svežnjih pomoči.

Mesec je spomnil, da smo dobili negativno oceno, po njegovem mnenju zato, ker v načrtu ni nobene razvojne rdeče niti. Bratuškova je spomnila, da bo vsa Evropa vlagala "v zeleno", in ob tem je težko pričakovati, da bo Evropa zdaj financirala recimo nove avtocestne povezave. "To so napake," je bila kritična. Opozorila je še, da bo Slovenija brez tega denarja v zelo težki situaciji.

Fajonova pa je še spomnila, da bo treba lep del od teh prihajajočih 10 milijard evrov vrniti, saj gre deloma za posojilo. "Slovenija bi morala imeti pred seboj veliko sliko," je še dodala.

"Pahor v tej krizi ni odigral svoje vloge "

Šarec je precej kritičnih besed namenil predsedniku republike Borutu Pahorju, sicer njegovemu tekmecu na prejšnjih predsedniških volitvah. Pahor je namreč pred kratkim pozval k povezovanju in sodelovanju. Šarec pa je prepričan, da ima ta vlada veliko vzvodov moči in ne potrebuje ravno pomoči opozicije. Naštel je: vlada ima večino v parlamentu, predsednika republike "na isti frekvenci", državni svet, "ki je popolnoma servilen". "Ima vse, česar mi nismo imeli. In če ob vsem tem ne znajo rešiti težav, ampak nas mora Pahor pozivati, kako naj Janši pomagamo, je to ali nesposobnost ali načrtno uničevanje države."

Šarec tudi meni, da Pahor v tej krizi ni odigral svoje vloge, predsednika republike je pozval, naj pritisne na Janšo, da začne ta mednarodno bolje komunicirati, sicer bo Slovenija končala izolirana kot nekoč Albanija.

Želijo si čimprejšnjo menjavo vlade

Jože P. Damijan je napovedal, da bo opozicija januarja vložila konstruktivno nezaupnico.

Predsednica SAB-a je povedala, da so programsko usklajeni in da bi si želela čimprejšnje zamenjave vlade. Predsednik LMŠ-ja pravi, da so bili z Damijanom usklajeni v "rekordnem času", ko je prišel s predlogom. Vendar je njegova naloga kot mandatarja, da dobi dovolj glasov.

Fajonova je povedala, da je med bodočimi partnerji, tudi tistimi, ki sodelujejo v Janševi vladi, dovolj takih, ki želijo sodelovati v njihovih prioritetah. Interese naših strank smo postavili za skupne interese.

Mesec pa je sklenil, da če je "Janša dejal, da vidimo luč na koncu tunela, smo državljani v prostem padu". "Vsak dan odkrijemo novo dno. Vsak dan, ko ostaja ta vlada na oblasti, je za državljane poguben.


Celoten pogovor si lahko ogledate v priloženem videu spodaj:

Pogovor z opozicijo