Pohod bo v celoti prehodila le peščica ljudi, na posameznih odsekih pa pričakujejo množičnejšo udeležbo. Foto: RTV SLO
Pohod bo v celoti prehodila le peščica ljudi, na posameznih odsekih pa pričakujejo množičnejšo udeležbo. Foto: RTV SLO
Plinski terminal
Morebitni zainteresirani so posebej vabljeni, da s pohodniki v četrtek prehodijo zadnje kilometre pred ciljem v Kopru. Foto: RTV SLO

Na pot jih je izpred Prešernovega spomenika v Ljubljani spremil predsednik Janez Drnovšek, ki je njihova prizadevanja podprl, ter kopica znanih osebnosti. Predsednik je udeležencem pohoda zaželel, da bi dosegli takšen končni rezultat, "kot si ga vsi želimo, torej brez plinskih terminalov". Projekt načrtovanja izgradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu pa je še enkrat označil za nepotreben in potencialno škodljiv.

Danes bodo pohodniki prenočili na Vrhniki, pot pa bo s sklepno prireditvijo pred stadionom Bonifika, za katero še nimajo vseh potrebnih dovoljenj, v Kopru končana v četrtek, 22. junija. Predsednik AS-a Franci Kek je zaradi težav pri organizaciji na koprskega župana Borisa Popoviča naslovil prošnjo za posredovanje.

V četrtek popoldne bo poleg protestnega dela, ki se ga bodo udeležile tudi civilne iniciative - med drugimi naj bi skrb za slovensko obalo izkazali ribiči, lovci, čebelarji, jadralci, kolesarji, motoristi -, na prireditvi sodelovalo večje število znanih glasbenih izvajalcev

Pohod spremlja tudi podpisovanje peticije. AS je DZ-ju že posredoval 10.000 podpisov slobvenskih državljanov.

Protest sredi Trsta
1. julija pa bo v organizaciji civilnodružbenih iniciativ in tednika Mladina protestni shod proti načrtom o gradnji plinskih terminalov potekal tudi na pomolu ob glavnem trgu v Trstu. Na spletni strani tednika se je namreč kar 40.000 obiskovalcev opredelilo proti gradnji terminalov.

Protestniki se bodo zbrali na pomolu Audace, nasproti osrednjega tržaškega trga, kamor naj bi se z različnimi plovili napotili tudi italijanski, slovenski in hrvaški ribiči, ki bodo opozarjali na ekološko spornost projekta. V Trst naj bi slovenske udeležence ves dan vozili tudi avtobusi.