Volovja reber je edinstven slovenski naravni habitat, poudarjajo nasprotniki gradnje elektrarn. Foto: RTV SLO
Volovja reber je edinstven slovenski naravni habitat, poudarjajo nasprotniki gradnje elektrarn. Foto: RTV SLO

Koalicija za Volovjo reber vztraja, da območje, kjer je ministrstvo za okolje in prostor podjetju Elektro Primorska, ki je v večinski lasti države, dovolilo postavitev vetrnic, sodi med najdragocenejše krajine ohranjene narave pri nas, izpolnjuje pogoje za uvrstitev v program zaščitenih območij Natura 2000, določena pa je bila tudi za vključitev v Regijski park Snežnik.

Vetrne elektrarne po mnenju zagovornikov Volovje rebri zmanjšujejo izpust toplogrednih plinov, so pa velikokrat ekonomsko neupravičene.

Koalicija za Volovjo reber je sredi marca na okolijsko ministrstvo poslala pobudo za razveljavitev gradbenega dovoljenja za vetrno elektrarno. V koaliciji menijo, da je ministrstvo pri izdaji gradbenega dovoljenja ignoriralo odlok o lokacijskem načrtu za elektrarno, ki določa, da se ta lahko zgradi, le če se ohrani ugodno stanje habitatnih tipov. Leta 2004 je bila namreč Volovja reber razglašena za ekološko pomembno cono.

Koalicija se je pritožila tudi na odločbo o okoljevarstvenem soglasjem, ki ga je izdala Agencija RS za okolje, saj v njej niso obravnavali vpliva posega na ekološko pomembno cono. Ministrstvo je pritožbo zavrnilo z utemeljitvijo, da to ni stvar postopka izdaje okoljevarstvenega soglasja, ampak se ti pogoji preverjajo v postopku izdajanja gradbenega dovoljenja.