Tihotapci naj bi na slovenski strani prebežnikom puščali vrečke s hrano in osnovnimi potrebščinami. Foto: Reuters
Tihotapci naj bi na slovenski strani prebežnikom puščali vrečke s hrano in osnovnimi potrebščinami. Foto: Reuters

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je pojasnil, da se je prejšnji konec tedna spet povečal nezakoniti prehod prebežnikov čez slovensko-hrvaško mejo. Slovenska policija jih je večino prijela in jih vrnila na Hrvaško.

Policisti so v petek popoldne pri Šembijah odkrili več manjših taborov v gozdu, v katerih je bila večja skupina prebežnikov, ki so se razbežali. Na kraju so policisti prijeli dva človeka, nato pa so jih ves popoldan, zvečer in ponoči prijemali po manjših skupinah. Skupaj je bilo prijetih več kot 120 ljudi, večino so jih vrnili na Hrvaško.

Zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov je prišlo na pomoč policiji pri varovanju meje danes dodatnih 35 pripadnikov Slovenske vojske. Ti bodo v mešanih patruljah in opazovalnicah delovali na območju Policijske uprave Koper, pri svojem delu pa bodo med drugim uporabljali opremo za opazovanje in tudi oklepna vozila. Na slovenski južni meji je tako 130 vojakov oziroma okrepljena četa.

Veliko administrativnega dela

Južno mejo bodo vojaki nadzirali tudi z oklepniki 6x6. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Južno mejo bodo vojaki nadzirali tudi z oklepniki 6x6. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Policisti so, kot je poročal Radio Slovenija, sicer pomoči na terenu veseli, vendar v Sindikatu policistov Slovenije (SPS) menijo, da so jim vojaki mnogokrat prej v breme kot pomoč. Policisti imajo namreč največ dela z administrativno obravnavo nezakonitega prebežnika, za kar pa vojaki nimajo pooblastil.

Do vojakov na meji, ki bodo tokrat uporabljali tudi oklepnike 6x6, pa so kritični tudi strokovnjaki, ki ob tem opozarjajo, da gre za pretiran ukrep. Nekateri ga označujejo celo kot populističnega in z namenom pomiritve ljudi ob meji, ki z dosedanjim varovanjem niso zadovoljni.

Najlažje je na meji prijeti nezakonite prebežnike, vse pa se zaplete, ko je treba z njimi imeti postopke. Postopek lahko namreč vodi le policist, nič drugače ne bi bilo tudi, če bi pri vojakih aktivirali 37. a člen zakona o obrambi, ki daje vojakom nekatera policijska pooblastila.

"V primeru prijetja preselimo policista s terena v enoto, kjer se mora ukvarjati z administrativnimi postopki. Posledično se umakne tudi pripadnik SV-ja, ki dela z njim. Teren tako ostane nepokrit," opozarja predsednik SPS-ja Kristjan Mlekuš.

130 vojakov nadzoruje južno mejo

Kje bo postavljenih novih 40 kilometrov ograje?

Minister Poklukar ob tem ni pojasnil, kje in kdaj bodo postavili novih 40 kilometrov ograje na meji, saj da je to operativen podatek policije. Postavili jo bodo "tam, kjer bo to potrebno".

Na vprašanje, kdo prebežnikom na naši strani meje pušča vrečke s hrano in osnovnimi potrebščinami, je Poklukar odgovoril, da gre za izrazito tihotapljenje in izvajanje nezakonitih prehodov čez državno mejo na organiziran način, kar delajo tako posamezniki kot tihotapske združbe. Po njegovih navedbah je oblikovana posebna skupina kriminalistov, ki se ukvarja s tem vprašanjem, trenutno je to še v operativni obdelavi. Ko bodo zadeve jasnejše, bo policija to tudi sporočila, je zagotovil.

Dodatnih 35 vojakov na južni meji