Prizor s tokratnih petkovih protestov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Prizor s tokratnih petkovih protestov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Petkovi protesti so minili v bolj napetem ozračju kot po navadi. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je namreč napovedal "bolj aktivno" popisovanje kršiteljev odlokov, namenjeno zamejevanju širjenja novega koronavirusa. Protestnike je tudi pozval, naj zaradi razmer shoda raje ne organizirajo. Protestniki so se kljub temu odpravili na ljubljanske ulice – po podatkih policije jih je bilo okoli 700 – in pri tem naleteli na može postave.

Sorodna novica Napeto ozračje na Trgu republike, protestniki ukrepanje policije označili za represijo

Policijske številke

Generalna policijska uprava je v sporočilu za javnost sporočila svojo statistiko ukrepanja v petek. Prisilna sredstva (telesno silo in vklepanje) so uporabili zoper šest udeležencev shoda, ki "kljub večkratnim zakonitim ukazom policistov" le-teh niso upoštevali. Dva izmed teh so zaradi ugotavljanja identitete privedli v prostore policije. Po končanem postopku so jih izpustili. "Ne drži, da je bilo v policijske prostore privedenih več oseb," so zapisali na policiji. Prav tako nimajo podatkov, da bi kdor koli iskal zdravniško pomoč ali da bi bil kakor koli poškodovan.

Na policiji ostro zavračajo očitke o nasilju, ki se pojavljajo v medijih in na nekaterih digitalnih družbenih omrežjih. Policija je skrbela za javni red, za spoštovanje odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja in prepovedi prometa posameznih vrst blaga in izdelkov. To je počela profesionalno, zakonito in strokovno, zatrjuje Generalna policijska uprava.

"Posamezni udeleženci shoda so na petkovem shodu na različne načine ovirali postopke policistov, jih zmerjali in vzklikali neprimerne žaljivke, kljub temu pa so policisti ostali profesionalni in tem provokacijam niso nasedali, temveč zgolj korektno opravljali posamezne policijske postopke in niso izvajali nikakršnega nasilja, kot se jim to očita."

Predstavniki protestnikov nezadovoljni z ravnanjem policije

Vidni aktivist in neuradni soorganizator petkovih protestnih shodov Jaša Jenull je ravnanje policije opisal takole: "Kljub temu je policija nekaj ljudi zvlekla s trga in jih odpeljala, popisali pa so mnoge, tudi upokojence. Tako je videti diktatura, to je Slovenija Janeza Janše leta 2020. To se mora ustaviti." Udeleženci so se po njegovih besedah vedli odgovorno, nosili maske, držali razdaljo in v skupinah do 10 ljudi.

Sorodna novica Protestno pismo zaradi ravnanja policije na petkovih protestih

Slovenski AI: Omejevanje pravice do protestov

V Amnesty International (AI) Slovenija so zaskrbljeni nad navedbami o čezmerni rabi policijskih pooblastil na petkovih protestih. S prav tako zaskrbljenostjo spremljajo tudi ravnanje oblasti, ki je "očitno namenjeno omejevanju svobode protestov", so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga povzema Slovenska tiskovna agencija.

Pristojne so pozvali, naj ravnanje policije v najkrajšem možnem času preiščejo, razjasnijo, sprejmejo ustrezne ukrepe in o njih obvestijo javnost. Vsi oškodovani pa naj čim prej sprožijo postopek pritožbe pri notranjem ministrstvu in pri tem poskrbijo za čim več dokazov, so zapisali.

V organizaciji so zaskrbljeni tudi nad po njihovem mnenju omejevanjem svobode protestov. Sicer se zavedajo določenih omejevalnih ukrepov, namenjenim varovanju javnega zdravja v času širjenja bolezni covid-19, a so opozorili, da "vlada vendar nima popolnoma prostih rok in dovoljenja, da lahko potepta (mednarodne) standarde človekovih pravic".