Na zadnjih petkovih protestih so policisti v štirih primerih zoper posameznike uporabili prisilna sredstva. Dve izmed teh oseb so zaradi ugotavljanja identitete privedli v prostore policije in ju po končanem postopku izpustili. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na zadnjih petkovih protestih so policisti v štirih primerih zoper posameznike uporabili prisilna sredstva. Dve izmed teh oseb so zaradi ugotavljanja identitete privedli v prostore policije in ju po končanem postopku izpustili. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Nekatere skupine, katerih člani so stali na Trgu republike, držali varnostno razdaljo in nosili maske, je policija brez tehtnega razloga izbrala kot tarče. Kljub upoštevanju vseh ukrepov, jih je posebna policijska enota napadla brez predhodnega opozorila, jih zbila na tla in jih odvlekla za policijske kordone. Večina jih ima več modric, nekatere so popisali, nekaj pa jih je policija celo odpeljala na policijsko postajo," so zapisali v pismu, ki so ga posredovali tudi na Generalno policijsko upravo.

Sorodna novica Napeto ozračje na Trgu republike, protestniki ukrepanje policije označili za represijo

Kot so nadaljevali, so se protestniki v znak solidarnosti s pridržanimi premaknili na Trdinovo ulico pred policijsko postajo Ljubljana Center, kjer je udeležence pričakalo več pripadnikov posebne policijske enote. Protest je nekaj časa potekal mirno, nato pa se je začela enota policije premikati navzgor po Trdinovi ulici in zajemati ljudi, ki so jih nato popisovali, med drugim tudi upokojence in mlajše osebe, ki so jih ločili od staršev.

"V danih okoliščinah bi morala policija ravnati drugače, saj uporaba sile ni bila potrebna," so zapisali. Podpisniki – Mladinska aktivistična organizacija, Protestna ljudska skupščina, Protestival ADDK, Glas kulturi, glasilo Neopis, Društvo Alternativna akademija, Sindikat Mladi plus, Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Savsko naselje, Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja, Mladi za podnebno pravičnost, Zavod Bob ter številni posamezniki – so poudarili, da "Slovenija velja za demokratično državo, zato so takšni dogodki nesprejemljivi".

Policisti so na petkovem protestu v Ljubljani našteli okoli 700 ljudi. Ugotovili so kršitev po zakonu o javnih zbiranjih in 61 primerov kršitev odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah. V štirih primerih so zoper posameznike uporabili prisilna sredstva. Dve izmed teh oseb so zaradi ugotavljanja identitete privedli v prostore policije in ju po končanem postopku izpustili. V povezavi s tem so policisti ugotovili identiteto skupno 64 oseb, so navedli na policiji.