Ministrstvo za izobraževanje in zavod za šport je zaradi spornih študij obiskala policija. Foto: BoBo
Ministrstvo za izobraževanje in zavod za šport je zaradi spornih študij obiskala policija. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Nekdanji šolski minister Igor Lukšič je že bil zaslišan na NPU-ju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Policisti so po poročanju Večera konec marca prišli na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in zavod za šolstvo, hišne preiskave pa so zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja potekale tudi pri nekaterih domnevno vpletenih. Policija naj bi preiskovala izplačilo avtorskega honorarja Rubenu Papianu za študije, ki jih je pri njem leta 2009 in 2010 naročil zavod za šolstvo.

Neuradno naj bi obstajal utemeljen sum, da študij ni napisal Papian, temveč naj bi bil zgolj podpisan, bile pa naj bi zelo podobne knjigam oziroma kar prepisane iz knjig, katerih avtorica je zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Andreja Barle Lakota, ki je bila v tistem času direktorica urada za razvoj izobraževanja na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport.

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da poteka predkazenski postopek, drugih podrobnosti pa niso razkrili. Honorar naj bil nakazan Papianu, vendar obstaja sum, da naj bi ga bil prejel za plačilo nekaterih drugih storitev. Po neuradnih virih Večera naj bi Barle Lakota Papiana spoznala v času, ko je šolski resor vodil Igor Lukšič.

Ker Barle Lakota domnevno sporne operacije ne bi bila mogla opraviti brez pomoči na zavodu za šolstvo, ki ga je takrat vodil Gregor Mohorčič, zdajšnji direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, policisti zaradi morebitne zlorabe položaja preiskujejo tudi odgovorne osebe na tem zavodu. Med njimi naj bi bil tudi Mohorčič, prav tako pa tudi takratni vodja tega projekta na zavodu. Na koncu je izplačilo zahtevka, poslanega z zavoda za šolstvo, za plačilo Papianovega projekta potrdila Barle Lakota, ki je bila tudi skrbnica pogodbe.

Molk na ministrstvu
Papian se na prošnje za pojasnila ni odzval, prav tako očitkov ne komentira Barle Lakota. Na ministrstvu za izobraževanje in na zavodu za šolstvo ne dajejo informacij, ker so omenjene zadeve predmet policijske preiskave.

Nekdanji minister Lukšič je sicer potrdil, da Papiana pozna osebno, ob tem pa poudaril, da o študijah, ki naj bi jih bil ta napisal za zavod za šolstvo, ne ve ničesar. Potrdil je, da ve, da se zdaj s tem ukvarja policija, ker so mu to povedali, vendar sam ne ve, za kaj gre. Zanikal je, da bi kakor koli vplival na to, da bi bil omenjeni tuji strokovnjak vključen v kakšne projekte, prav tako ga policisti v tej zadevi doslej še niso obiskali.

Igor Lukšič je sicer, skupaj s svojo dolgoletno strankarsko kolegico iz SD-ja, dekanko ekonomske fakultete Metko Tekavčič, član v sedemčlanskem svetovalnem odboru Inštituta NEM, ki ga vodi in ga je ustanovil Ruben Papian. "Nisem niti vedel, da sem član. Mi je pa sin to povedal pred kakšnimi tremi meseci, ko je brskal po medmrežju. Verjetno me je takrat Papian vprašal, ko me je uvrstil med člane, ker je verjetno potreboval nekoga iz akademske sfere. Sem pač tam nalepljen. Meni to nič ne koristi, se tudi ne srečujemo," je za Večer povedal Lukšič.