Nekdanji minister (desno) in nekdanji direktor direktorata za visoko šolstvo (levo). Foto: BoBo
Nekdanji minister (desno) in nekdanji direktor direktorata za visoko šolstvo (levo). Foto: BoBo

Dobrih pet milijonov evrov davkoplačevalskega denarja naj bi si namreč razdelile tri že vnaprej izbrane zasebne fakultete, za katere so bili prirejeni razpisi, poroča POP TV. Rončević naj bi kot direktor direktorata za visoko šolstvo po naročilu tedanjega ministra Turka pogoje razpisa za koncesije za posamezne študijske programe priredil tako, da so jih dobile točno določene fakultete. Kot še poroča POP TV, naj bi bil s Fakulteto za medije v času razpisa Rončević celo lastniško povezan.

Turk je za omenjeno televizijo povedal, da je seznanjen s preiskavo tega primera, vsebine ovadbe pa natančno ne pozna. "Vem pa, da vlada v zvezi s koncesijami ni sklenila nič nezakonitega in nič, kar ne bi bilo v javnem interesu," je poudaril.

Vlada Janeza Janše, v kateri je bil Turk minister, je sicer dan po tem, ko ji je bila v parlamentu izglasovana konstruktivna nezaupnica in je torej lahko opravljala le tekoče in nujne posle, sprejela odločitev o razpisu koncesij za študijske programe in ga dan pozneje tudi objavila. Prejemniki so bili izbrani nekaj dni pozneje, 13. marca pa so že bile izdane odločbe za koncesije, čeprav je šlo za programe za šolsko leto 2014/2015, poroča televizija.

Vlada Alenke Bratušek je nato mesec dni po prevzemu oblasti ugotovila, da podeljene koncesije škodujejo državi, zato je pravobranilstvo v njenem imenu vložilo tožbo na upravno sodišče. Sodišče je ugotovilo neustavnost in nezakonitost ter koncesije razveljavilo.

Rončević je v odzivu na ovadbo za POP TV zapisal, da lahko šaljivo citira komentar Igorja Lukšiča na interpelacijo zoper aktualnega šolskega ministra Jerneja Pikala, in sicer da ovadba "ni le lažniva, pač pa tudi zelo gnila".

Odločitev je zdaj v rokah tožilcev, ki se bodo morali odločiti, ali bodo zahtevali tudi sodno preiskavo.