Foto: Policija
Foto: Policija

Kot so zapisali pri policiji, je pri trenutno unovčenih ponaredkih za 200 evrov vodni znak viden na navadni dnevni svetlobi, na pristnih pa ne. Razlika je tudi v zeleni številki 200 na sprednji strani, na kateri ni vidnega zelenega svetlobnega vala pri nagibanju. Za večino ponaredkov je značilna serijska številka, ki se vedno začne z UA506825.

Občane zato opozarjajo k previdnosti pri poslovanju z gotovino, sploh pri zasebnih poslih.

Ponarejeni bankovci so bili najpogosteje unovčeni kot kupnina pri plačilih spletne prodaje mobilnih telefonskih aparatov ter druge zabavne elektronike, pa tudi v gostinskih lokalih in trgovinah.

Kako ravnati, če prejmete ponarejen bankovec?

Če se vam zdijo bankovci sumljivi, pokličite telefonsko številko 113 ali obvestite najbližjo policijsko postajo. Pri tem si poskusite zapomniti čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Navedene informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Kako prepoznati ponarejeni denar?

V večini primerov zadošča že to, da bankovce dobro pogledate in pretipate ter jih obrnete proti svetlobi, saj so zaščitni elementi tako opaznejši.

Pozorni bodite na relief, saj ga ponaredki navadno nimajo.

Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih tudi portretno okence.

Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj se na srebrnem traku opazi prelivanje simbola evra, arhitekturnega motiva, vrednosti bankovca, v prosojnem okencu portret ženske podobe, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.
(vir: Policija)