Policisti nadaljujejo stavko, morebitni vnovični zaostreni ukrepi pa
Policisti nadaljujejo stavko, morebitni vnovični zaostreni ukrepi pa "ne bodo posegali v pravice državljanov", obljublja predsednik PPS-ja Radivoj Uroševič. Foto: BoBo

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PPS) Radivoj Uroševič je kljub napovedim o zastojih in daljših kolonah v času stavke ocenil, da na mejnih prehodih zaradi zaostrenih stavkovnih dejavnosti večjih težav ni bilo. Opozoril je, da se stavkovne dejavnosti omenjenega policijskega sindikata nadaljujejo, a bodo podobne tistim v času pred zaostritvijo stavke.

Stavkajo že od 10. januarja
Sindikat policistov Slovenije stavka že od 10. januarja letos. Ob napovedi stavke je sindikat med razlogi zanjo navedel obvestilo MNZ-ja o prenehanju izplačevanja delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela, o čemer sta se ministrstvo in sindikat dogovorila maja lani v okviru stavkovnega sporazuma med PSS-jem, Sindikatom policistov Slovenije in vlado. Uroševič je takrat dejal, da vlada z obvestilom napoveduje, da ne bo spoštovala nekaterih točk stavkovnega sporazuma.

Sindikat sicer sodeluje na skupnih pogajanjih sindikatov javnega sektorja z vlado, a se hkrati ločeno pogaja še z ministrstvom za notranje zadeve. Z notranjim ministrom Gregorjem Virantom se bodo znova sešli v sredo, skupna pogajanja pa naj bi se nadaljevala že v ponedeljek.

Zaostrijo lahko kadar koli
Policisti bi lahko po potrebi stavko znova tudi zaostrili, je še opozoril Uroševič in zagotovil, da zaostreni ukrepi "ne bodo posegli v pravice državljanov". O tem bo odločal stavkovni odbor, ki bo dejavnosti zaostroval glede na dinamiko in uspešnost pogajanj, je dodal.

"Norija posegov v plače najbolj ogroženim"
Sindikat sicer vlado še poziva, da naj "preneha z nadaljevanjem norije posegov v plače" in drugih pravic najbolj ogroženih skupin delavcev. Na spletni strani so še zapisali, da so zaposleni v policiji in ministrstvu za notranje zadeve od leta 2009 do zdaj prispevali dovolj, odgovornost za nadaljevanje stavke pa je zdaj na strani vlade.

Z Virantom prišli že "zelo daleč"
Stavkovni odbor sindikata se je za zaostritev stavke v času prvomajskih praznikov (med 26. aprilom in 5. majem) odločil zaradi poteka skupnih pogajanj v okviru vladne pogajalske skupine in koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja. Nato se je Uroševič ločeno sešel še z Virantom, na pogovoru pa sta po njegovih besedah prišla "zelo daleč", celo tako daleč, da bi lahko v prihodnjih dneh že dosegli sporazum.