Če vlada zahtevam policistov ne bo ugodila, lahko pričakujemo popolno stavko. Foto: RTV SLO
Če vlada zahtevam policistov ne bo ugodila, lahko pričakujemo popolno stavko. Foto: RTV SLO
Policisti so prepričani, da si zaradi nevarnega dela zaslužijo višje plače. Foto: EPA
Branko Prah
Predsednik policijskega sindikata Branko Prah napoveduje zaostrovanje pritiskov, dokler vlada zahtevam ne bo ugodila. Foto: RTV SLO

Odločitev vlade je enostranska in Policijski sindikat Slovenije ter člane postavlja v brezizhoden položaj.

Policijski sindikat Slovenije
Policisti tokrat le opozorilno
V kateri razred bodo dali policiste?

Kot so pojasnili predstavniki policistov, je stavka jasen poziv vladi, da mora odgovoriti na njihove zahteve. Predsednik policijskega sindikata Branko Prah pa je dodal, da bo vlada morala odgovoriti na njihove argumente, sicer bodo pritisk stopnjevali. Če bo treba, tudi med turistično sezono na vseh mejnih prehodih. Pri tem je ponovil, da ne gre za izsiljevanje, temveč za utemeljene zahteve, saj so po njegovem mnenju policisti vredni uvrstitve v višji plačilni razred.

Stavka, ker vlada ni ugodila zahtevam policistov
Policisti so izvajali poostren nadzor tovornih vozil, kar je povzročilo daljše zastoje. Tako je na madžarski strani mejnega prehoda Dolga vas nastala 1,5 kilometra dolga kolona tovornih vozil. Za stavko so se odločili, ker vlada ni ugodila njihovi zahtevi po uvrstitvi v višji plačilni razred. Vlada je namreč 19. aprila policiste skupaj s cariniki, pazniki, izterjevalci, vojaki in gasilci uvrstila v 20. plačilni razred, ne pa v 22., kot so zahtevali sami.

S stavko so želeli opozoriti, da je osnovni namen kolektivne pogodbe za javni sektor vzpostavitev poštenega in pravičnega vrednotenja dela policistov, ki jim po njihovem mnenju zaradi narave in nevarnosti dela pripadajo višji dohodki.

Za vlado in druge sindikate policisti ne morejo biti izjeme
Po mnenju ministra za javno upravo Gregorja Viranta so vsi uradniki s posebnimi pooblastili in odgovornostmi enako pomembni, pač vsak na svojem delovnem področju. Zato se mu zdi najbolj pravično, da izhodiščne plače ostanejo izravnane. Poleg tega vlada po njegovih besedah v novem plačilnem sistemu ponuja policistom in vsem drugim plačilni razred več in dvig dodatkov za manj ugoden delovni čas.

Prav zato Virant s strani Policijskega sindikata pričakuje popuščanje. Minister namreč meni, da bi popuščanje vlade sprožilo plaz zahtev drugih sindikatov, kar bi lahko pomenilo polom novega plačnega sistema v javnem sektorju, še preden bi se ta sploh začel uporabljati.

Tudi drugi sindikati uniformiranega javnega sektorja zahtevam policistov nasprotujejo in menijo, da bo odločitev vlade pomembno prispevala k zdravi zasnovi za novo kolektivno pogodbo.

Policisti stisnjeni v kot
Policijski sindikat je na drugi strani prepričan, da odločitev vlade ne temelji na strokovno podkrepljenih argumentih, je "enostranska in Policijski sindikat Slovenije ter člane postavlja v brezizhoden položaj". Poleg tega vladi očita, da je na svojo stran pritegnila vodstva nekaterih sindikatov in jih naperila proti policijskemu sindikatu ter povzročila medsebojni konflikt. Edini izhod zato vidi v stavki.

Tudi mednarodna pomoč
Pred popolno stavko policisti napovedujejo, da bodo za uveljavitev svojih zahtev zaprosili za pomoč mednarodni policijski združenji CESP in EVROCOP ter prek njiju o nezadovoljstvu slovenskih policistov seznanili tudi evropske ustanove. Stavko je prišel podpret tudi generalni sekretar Mednarodnega policijskega sindikata Gerard Greneron.

Romšek: Z mitingaškim vzdušjem ni mogoče najti dobrih rešitev
Na opozorilno stavko se je odzval tudi generalni direktor policije Jože Romšek. V odzivu je zapisal, da si tudi sam želi čim boljšega plačila za zaposlene v policiji, da pa bi se morala vprašanja o tem rešiti na pogajanjih. Po njegovem mnenju namreč z "mitingaškim vzdušjem" dobrih rešitev ni mogoče najti.

Posebna stavkovna pravila
Zaradi odgovorne vloge policistov v družbi ima policijski sindikat posebna stavkovna pravila, po katerih mora sindikat poskrbeti, da se med stavko opravljajo vse naloge, ki zadevajo neposredno zavarovanje življenja in zdravja občanov. Med drugim pravila določajo, da med popolno stavko policisti ne smejo nositi orožja, opasača in kape, uniforma pa mora biti odpeta.

Prah bo načelu sindikata še štiri leta
Sicer pa so na kongresu Policijskega sindikata Slovenije v Moravskih Toplicah delegati ponovno zaupali štiriletni mandat dosedanjemu predsedniku sindikata Bojanu Prahu. Bil je edini kandidat, podprlo pa ga je 114 od 126 delegatov. Med prednostne naloge sindikata Prah uvršča ravno ureditev plačnega sistema, pomembno bo tudi urejanje problematike na področju delovnopravne zakonodaje in izboljšanje delovnih razmer.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi sindikat javno izrazil nezadovoljstvo, ker se premier Janez Janša ni udeležil kongresa in ker naj svoje odsotnosti ne bi opravičil. V kabinetu predsednika vlade to trditev zavračajo in obsojajo kot neresnično in zlonamerno. V kabinetu zagotavljajo, da so premierja opravčili, ker je imel druge obveznosti.

Odločitev vlade je enostranska in Policijski sindikat Slovenije ter člane postavlja v brezizhoden položaj.

Policijski sindikat Slovenije
Policisti tokrat le opozorilno
V kateri razred bodo dali policiste?