Sporne maske niso v splošni uporabi policistov. Foto: BoBo
Sporne maske niso v splošni uporabi policistov. Foto: BoBo

Policijske enote so v preteklih dneh prejele v uporabo zaščitne maske proizvajalca VWR. Kot so zapisali v SPS-u, se zaradi izredne prosojnosti materiala poraja sum v učinkovitost in ustreznost teh mask. Ko so opremo preverili, so namreč ugotovili, da sploh ne gre za zaščitne, temveč za higienske maske, ki so namenjene zaposlenim v prehrambni in trgovski industriji. Maske tudi niso opremljene z ustreznimi certifikati glede propustnosti materiala.

Zato notranjega ministra Aleša Hojsa in vršilca dolžnosti direktorja policije Antona Travnerja pozivajo, naj iz uporabe nemudoma izločijo vse higienske maske, ki ne izpolnjujejo ustreznih standardov, in jih nemudoma nadomestijo z maskami, ki so skladno s priporočili stroke certificirane za preprečevanje okužb.

Sindikat policistov naj se za neustreznost zahvali nekdanjemu vodstvu policije in ministrstva. Tako pa se je na zapis sindikata na Twitterju odzval minister Hojs, ki je ob tem pojasnil, da maske policistom niso bile dodeljene iz nabav v zadnjih dneh. Vse, kar so prejeli v uporabo, je bilo iz obstoječih zalog. Zatrdil je, da bo policistom zagotovil ustrezno zaščitno opremo, če se bodo zdajšnje maske izkazale za neustrezne.

V poznejši objavi je zatrdil še, da ima policija na zalogi in pripadnikom razdeljuje ustrezne zaščitne maske, da pa je mogoče, da se je zgodila pomota v eni od 111 policijskih postaj, vendar je tudi ta že odpravljena.

Predsednik sindikata policistov Kristjan Mlekuš za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv, je za Radio Slovenija poročala Lucija Dimnik Rikić.

Na Generalni policijski upravi (GPU) pa so pojasnili, da sporne maske niso v splošni uporabi policistov. Dejansko gre za higienske maske, namenjene za v kuhinjo, ki so očitno nekako po pomoti zašle med zaščitno opremo policistov.