Türk za zdaj v volilni tekmi vodi, Zver pa zaseda tretje mesto. Foto: BoBo
Türk za zdaj v volilni tekmi vodi, Zver pa zaseda tretje mesto. Foto: BoBo

V raziskavi Politbarometer je med predsedniškimi kandidati največ podpore dobil zdajšnji predsednik Danilo Türk, ki je najprimernejši kandidat po mnenju 42 odstotkov vprašanih. Sledijo Borut Pahor s 25 odstotki, Milan Zver z 12 in Zmago Jelinčič s sedmimi.

V raziskavi Politbarometer, ki so jo izvedli sredi junija, so anketirane vprašali tudi, koga bi volili, če bi bil drugi krog. Če bi se vanj uvrstila Pahor in Zver, bi večina izbrala Pahorja. Če pa bi se v drugi krog uvrstil Türk, bi ta premagal tako Pahorja kot Zvera.

Vlado podpira 26 odstotkov vprašanih
Če bi bile to nedeljo parlamentarne volitve, bi se jih po rezultatih raziskave udeležilo dobrih 60 odstotkov vprašanih. Med njimi bi jih okoli petina volila stranko SDS, stranki SD in Pozitivno Slovenijo bi volilo 13 odstotkov vprašanih, NSi bi dobil šestodstotno podporo, SLS štiriodstotno podporo, Državljanska lista pa triodstotno podporo.

Neparlamentarna stranka SNS bi prejela dva odstotka glasov, parlamentarni DeSUS in neparlamentarni TRS pa po en odstotek glasov. Dobra tretjina tistih, ki bi se udeležili volitev, na vprašanje, koga bi volili, ni odgovorila oziroma je odgovorila, da ne ve.

Medtem ko je vlado Boruta Pahorja pred dobrim letom dni po raziskavi Politbarometer podpiralo 18 odstotkov vprašanih, jih vlado Janeza Janše zdaj podpira 26 odstotkov, ne podpira pa je 62 odstotkov vprašanih.

42 odstotkov za varčevalni zakon
Večina vprašanih (51 odstotkov) prav tako ne podpira pred kratkim sprejetega t. i. varčevalnega zakona, podpira pa ga 42 odstotkov. 45 odstotkov anketiranih je za to, da naj da država poroštvo za dograditev Teša 6. Naj se projekt ustavi, meni 26 odstotkov vprašanih, skoraj tretjina pa je na vprašanje odgovorila z ne vem ali ni želela odgovarjati.

Tokratno raziskavo Politbarometer je Center za raziskovanje javnega mnenja izvedel med 11. in 13. junijem, na osnovi vzorca telefonskih naročnikov so zajeli 911 polnoletnih oseb prebivalcev Slovenije in z njimi izvedli telefonski intervju s pomočjo standardiziranega vprašalnika.