Policisti stavkajo od srede, 18. novembra. Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami sta tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Foto: BoBo
Policisti stavkajo od srede, 18. novembra. Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami sta tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Foto: BoBo
Odzivi na policijsko stavko

"V zadnjih letih smo priča vse več napadom na policiste, ki so se za nekatere naše sodelavce žal tudi tragično končali," sta v skupni izjavi za javnost zapisala predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič in predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, ki poudarjata, da policisti in njihove družine v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci nikoli ne vedo, ali se bodo z dela vrnili živi, zdravi in nepoškodovani.

"Posebna policijska enota, ki je dvanajst ur že opravljala delo na mejnem prehodu Šentilj, je morala na ta dogodek v Podlehnik in ukrepati zaradi medsosedskega spora. To dokazuje, da delo policista ni uradniško delo in da se policisti, čeprav smo v stavki, odzivamo na vsak takšen dogodek," pa je v izjavi za medije v Šentilju povedal Robert Zajc iz Sindikata policistov Slovenije. "Zaslužimo si, da nam vlada prisluhne in nas povabi na pogovore, da se poskušamo pogovoriti in dogovoriti," je dodal.

"Včeraj se je ponovno izkazalo v vsej svoji krutosti, kako težek je poklic policista, kako se razlikuje od drugih v javnem sektorju. Od vlade zahtevamo, da te specifičnosti prepozna. Stavkamo zakonito, legitimno in tako bomo tudi nadaljevali. Stavkali bomo tako dolgo, dokler naše zahteve ne bodo uresničene. Upam, da se zavedajo, da se igrajo z varnostjo. Vsak dan, ko ne bo dogovora, pomeni tveganje," je dodal Andrej Kocbek iz Policijskega sindikata Slovenije.

Generalni direktor policije Marjan Fank je na Ptuju v izjavi za medije v povezavi z dogodkom v Doleni dejal, da dogodek kaže na to, kako zahtevno in nevarno je delo policistov. Ob tem je opozoril na nedopustnost postavljanja policistov na isti imenovalec kot druge javne uslužbence.

Policisti stavkajo od srede
Policisti stavkajo od srede, 18. novembra. Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovna in zaščitna opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Po besedah Zajca so policisti prisiljeni v stavko, saj so na robu svojih moči. V Sloveniji po njegovih trditvah primanjkuje najmanj 500 policistov, tisti, ki delajo, pa zaradi povečanega obsega dela zaradi beguncev, v soboto pa so morali skrbeti tudi za varnost na nogometni tekmi v Ljubljani, delajo tudi do 20 ur v kosu. "Za zdaj ne stavkamo proti državljanom, ampak izključno proti vladi," je poudaril in dodal, da se lahko to že kmalu tudi spremeni.

O morebitnem zaostrovanju stavke pa sindikatih še niso želeli govoriti. "O vseh nadaljnjih ukrepih bo jutri in v prihodnjih dneh odločal skupni stavkovni odbor obeh sindikatov," je povedal Kocbek.

Odzivi na policijsko stavko