Nekateri se na izpolnjevanje zakonskih pogojev enostavno požvižgajo, trdi Popovič. Foto: MMC RTV SLO
Nekateri se na izpolnjevanje zakonskih pogojev enostavno požvižgajo, trdi Popovič. Foto: MMC RTV SLO

Pripadniki italijanske narodne skupnosti v Ankaranu so 19. januarja na koprski upravni enoti sprožili postopek registracije samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in združenja skupnosti Italijanov Ankaran. Poteza je naletela na soglasno podporo tako članov sveta ankaranske krajevne skupnosti kot članov Pobude za ustanovitev občine Ankaran.

"Pobuda je priznanje neizpolnjenih pogojev"
Koprski župan Boris Popovič pa meni, da so pobudniki "z Danijelom Starmanom na čelu oz. njegovim slamnatim možem Gregorjem Strmčnikom" tako priznali, da Ankaran ves ta čas ni imel pogojev za zagotavljanje pravic italijanski narodni skupnosti. Prav tako kot nima niti vrtca niti šole v italijanskem učnem jeziku, kar sta absolutna pogoja za ustanovitev občine, opozarja koprski župan.

"Z vsako nadaljnjo potezo pobuda še bolj jasno in nedvoumno razkriva pomembne pomanjkljivosti, o katerih bi po zakonu morali razmišljati in jih tudi uresničiti že pred samo vložitvijo pobude za ustanovitev občine," je zapisal. Nekateri se na izpolnjevanje zakonskih pogojev po njegovem mnenju enostavno požvižgajo. Poslance, državne svetnike, sodnike in tudi krajane celo prepričujejo, naj se na zakon požvižgajo tudi oni, je še zapisal Popovič.