Zaradi kajenja v Evropi vsako leto umre 650.000 ljudi, okoli 80.000 pa zaradi pasivnega kajenja. Foto: RTV SLO
Zaradi kajenja v Evropi vsako leto umre 650.000 ljudi, okoli 80.000 pa zaradi pasivnega kajenja. Foto: RTV SLO
Evropska gospodarstva imajo zaradi tobaka vsako leto več sto milijard evrov škode. Foto: EPA

Poslanci so ta teden obravnavali zeleno knjigo Evropske komisije o Evropi brez tobačnega dima in jo pozdravili kot izhodišče za odgovorno evropsko politiko za zaščito državljanov pred zdravju škodljivim tobačnim dimom. Ob tem so ponovili svojo zahtevo, da Evropska komisija tobačni dim v okolju čim prej uvrsti v direktivo o nevarnih snoveh kot rakotvorno snov prve kategorije.

Zaradi kajenja v Evropi vsako leto umre 650.000 ljudi, okoli 80.000 pa zaradi pasivnega kajenja. Evropska gospodarstva imajo zaradi tobaka vsako leto več sto milijard evrov škode. 70 odstotkov Evropejcev je nekadilcev, prepoved kajenja v lokalih podpira vsaj 61 odstotkov, prepoved kajenja na delovnem mestu pa 86 odstotkov ljudi.

Slovenski poslanki za ureditev na ravni EU-ja
Slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Romana Jordan Cizelj je povedala, da osebno daje prednost pravici posameznika do zdravja pred pravico do kajenja. Zdi se ji prav, da EU začrta jasne smernice in podpre omejitev kajenja na javnih mestih na način, ki bo ugoden tudi in predvsem za nekadilce.

Druga slovenska poslanka Ljudmila Novak pa je izpostavila tveganja za obolelostjo za več vrstami raka in drugimi boleznimi, ki prežijo na kadilce in pasivne kadilce. Dodala je, da je prav, da je Slovenija v celoti ukinila kajenje na javnih mestih in v lokalih, saj so po njenem mnenju polovičarske rešitve, ki so bile v veljavi prej, dopuščale preveč manevrskega prostora in so se nekadilci v lokalih in gostilnah večkrat počutili drugorazredne.