Slovenci so s povprečno 178 minutami dnevno, preživetimi pred televizijo, na samem evropskem repu. Vrh zasedajo prebivalci SČG-ja, ki pred zasloni dnevno presedijo 278 minut. Foto: EPA
Slovenci so s povprečno 178 minutami dnevno, preživetimi pred televizijo, na samem evropskem repu. Vrh zasedajo prebivalci SČG-ja, ki pred zasloni dnevno presedijo 278 minut. Foto: EPA

Domači in tuji strokovnjaki so na primerih javnih in komercialnih televizij v članicah EU-ja in državah, ki naj bi se mu še pridružile, obravnavali njihove pravne ureditve, lastniške strukture, komercializacijo in vire financiranj.

Omenjena področja so namreč kritična za nemoteno in kakovostno podajanje televizijskih programskih vsebin, ki kljub uvajanju novih tehnologij med mediji ostajajo trdno na prvem mestu.

Vzhodni in zahodni Evropi je na področju javnih televizijskih servisov skupnega marsikaj: vpliv ali celo vmešavanje politike, vse bolj intenzivna komercializacija in kontinuirana razprava o pomenu javnih servisov. Tem dejavnikom se v tranzicijskih državah pridružuje tudi brisanje meje med komercialnimi in javnimi televizijskimi predstavami, nizka ozaveščenost o vlogi javnih TV-jev, zaradi izgube monopolnih položajev s prihodom komercialnih pa tudi upad njihove gledanosti.

Prevod poročila s poudarkom na Sloveniji je na voljo tukaj.
Stanje v Sloveniji
Prevod poročila, ki je nastalo v okviru programa Eumap, ki ga izvaja Inštitut za odprto družbo, vsebuje podrobnejšo predstavitev stanja v Sloveniji. Po mnenju dr. Marka Milosavljeviča, ki je slovenski del poročila pripravil, potek dogodkov v Sloveniji kaže na nenehne težnje po nadzoru medijev s strani politike, ki poteka bodisi prek kadrovanja, zakonodaje bodisi prek relativno visokih lastniških deležev, ki jih imajo v medijih družbe v pretežni državni lasti.

Po osamosvojitvi so bile frekvence deljene brez pravega nadzora. Posledica tega se kaže v nadpovprečnem številu TV-postaj, ki na majhnem trgu le stežka preživijo, prav tako pa je posledično, po mnenju Milosavljeviča, vprašljiva kakovost njihove produkcije. Iste postaje naj bi se v prihodnosti spopadale s težavami pri procesu digitalizacije in zagotavljanju predpisanih kvot evropske produkcije.