Predsednik državnega zbora Janko Veber se bo s poslanskimi skupinami dogovoril, kako bo potekalo delo do volitev. Foto: BoBo
Predsednik državnega zbora Janko Veber se bo s poslanskimi skupinami dogovoril, kako bo potekalo delo do volitev. Foto: BoBo

Predsednik DZ-ja Janko Veber bo nadaljeval pogovore z vodji poslanskih skupin glede dela DZ-ja po razpustu, medtem pa se večina strank že pripravlja na volitve.

Predsednik republike Borut Pahor je po poročanju Radia Slovenija prepričan, da bo datum volitev - 13. julij zdržal ustavno presojo.

Tako je po drugi strani izjemno dragoceno, da se bosta dva politično manj dejavna meseca, druga polovica julija in avgust, porabila za pogovore in dogovore o novi vladi, je o tem, da je datum volitev sicer nehvaležen, a po drugi strani koristen, pojasnil predsednik Pahor.

Ustavna presoja v prihodnjih dneh
Sopredsednik Solidarnosti Uroš Lubej je napovedal vložitev ustavne presoje datuma volitev v prihodnjih dneh.

"Na julijske volitve bo zaradi zgodovinsko nizke udeležbe padla močna senca nelegitimnosti. Volitve sredi julija so kršitve človekovih pravic volivk in volivcev," je o razlogih povedal Lubej.

Z razpustitvijo DZ-ja so začeli teči roki za volilna opravila in zbiranje podpisov volivcev za vložitev kandidatur. Stranke bodo morale do 18. junija vložiti kandidature v vseh osmih volilnih enotah.

Stranke, če želijo nastopiti v vseh volilnih okrajih, morajo najti 88 kandidatov, kar bo predvsem za politične novince zahteven zalogaj.

Na vidiku pa je že nekaj povezav, in sicer SD-ja s strankama Solidarnost in DeSUS, pa tudi v soboto ustanovljenega Zavezništva AB z Zaresom. Povezovali naj bi se tudi v Pozitivni Sloveniji, s kom, še niso razkrili.

Uganka je še vedno društvo Verjamem Igorja Šoltesa. Odločitev o tem, ali bodo društvo preoblikovali v stranko ali pa le podprli katero od enako mislečih strank, naj bi objavili v prihodnjih dneh.

Stranka Mira Cerarja, ki bo uradno ustanovljena danes, in Združena levica pa se, kot kaže, ne nameravata z nikomer povezovati.