Kaže, da bo predsednik republike v prihajajočih dneh vendarle podpisal akt o razpisu predčasnih državnozborskih volitev. Foto: BoBo
Kaže, da bo predsednik republike v prihajajočih dneh vendarle podpisal akt o razpisu predčasnih državnozborskih volitev. Foto: BoBo
Predstavniki Solidarnosti nameravajo vložiti ustavno pritožbo kot državljani. Foto: BoBo
67. izredna seja DZ
Predčasne volitve 13. julija vse bliže

To pomeni, da je začelo teči zadnjih 48 ur za iskanje morebitnega kandidata, za njegovo morebitno potrditev pa je v državnem zboru zadostna že navadna večina (polovica prisotnih poslank in poslancev). Če tega ne bodo predlagali do nedelje opoldne, naj bi predsednik republike Borut Pahor v ponedeljek razpisal predčasne volitve.

Nasprotniki počitniških volitev pa nameravajo ob tem sredi tedna vložiti ustavne pritožbe.

Neodvisnemu poslancu Ivanu Vogrinu ni uspelo zbrati več kot dveh podpisov za predlog novega mandatarja - njegov kandidat je bil mariborski profesor ekonomije Dušan Radonjič -, zato bo začel teči še zadnji 48-urni rok, v katerem se lahko odloča še o tem, ali bo šel DZ v tretji krog volitev mandatarja, v katerem za njegovo izvolitev zadostuje navadna večina.

Po izteku tega roka, kar se bo predvidoma zgodilo v nedeljo popoldne, bodo pristojni v državnem zboru obvestili predsednika republike Boruta Pahorja, da lahko razpusti parlament in razpiše predčasne volitve. To se bo najverjetneje zgodilo v ponedeljek.

Predsednik Pahor je že napovedal, da bo volitve razpisal za 13. julij, čeprav volitve sredi počitnic vzbujajo precej negodovanja in dvomov o legitimnosti. Nekatere zunajparlamentarne stranke pa so že napovedale, da bodo vložile ustavno pritožbo.

"Če bodo volitve julija, bo na njih padla močna senca nelegitimnosti in po našem mnenju celo neustavnosti. Tega si Slovenija v tem trenutku ne sme dovoliti," menijo v Solidarnosti.

Solidarnost noče zavlačevati postopkov
Ustavno pritožbo nameravajo vložiti že dva ali tri dni po tem, ko bo predsednik razpisal državnozborske volitve. Predstavnik Solidarnosti Uroš Lubej je pojasnil, da ne želijo zavlačevati postopkov, prav tako pa naj bi se ustavno sodišče nameravalo hitro odzvati.

Sicer pa ustavno pritožbo pripravljajo s skupino pravnikov. "Ni še povsem jasno, v kakšni obliki bomo reagirali, ali kot stranka ali kot državljani. Gre za kršitev človekovih pravic, zato razmišljamo, da bi ustavno pritožbo vložili kot državljani," je povedal Lubej.

Volitev si želijo le obstoječe stranke
Možnost vložitve ustavne pritožbe zoper datum volitev so napovedali tudi v Združeni levici. Trenutno proučujejo, katere možnosti bi lahko uporabili, in jih bodo po besedah Luke Mesca obravnavali tako v stranki IDS kot koaliciji. Svojo odločitev naj bi sporočili prihodnji teden. "Volitev si najbolj želijo tisti, ki si želijo ohraniti obstoječa politična razmerja, torej stari politični bloki," še opozarja Mesec.

67. izredna seja DZ
Predčasne volitve 13. julija vse bliže