Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je v Novem mestu po delovnem obisku pravosodnih organov v Mestni občini Novo mesto in ob robu srečanja z novomeškim županom Gregorjem Macedonijem ocenila, da bi podprtje takega amandmaja nedvomno rešilo "neko določeno trenutno situacijo".

Dolgoročno pa bi bilo "treba to vprašanje sistemsko urediti in urediti v redni zakonodaji, tako da se lahko potem jasno določijo pogoji in merila", je pristavila.

Poslanci so nato zvečer s 46 glasovi za in 32 proti sprejeli novelo zakona o državnem tožilstvu, ki določa pogoje za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev in potrebno raven znanja angleščine. Predtem so zavrnili tudi dopolnilo SMC-ja, po katerem bi državne tožilce v že začetih postopkih namesto vlade imenovala pravosodna ministrica.

Za vložitev omenjenega dopolnila so se v SMC-ju v četrtek odločili zaradi tega, ker se vlada že nekaj časa spoprijema z očitki, da noče imenovati nekaterih državnih tožilcev, ki ji jih je v imenovanje predlagalo pravosodno ministrstvo.

Novela zakona o državnem tožilstvu zaostruje pogoje za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev

Sorodna novica SMC predlagal dopolnilo, po katerem bi tožilce imenoval pravosodni minister

Novela zakona sicer ureja pogoje za zaposlitev in socialno varnost evropskih in evropskih delegiranih tožilcev, ki bodo v okviru Evropskega javnega tožilstva zadolženi za nadzor nad porabo evropskih sredstev v Sloveniji. Natančneje določa tudi potrebno stopnjo znanja delovnega jezika, kar bo sicer angleščina. Pri tem tako za evropskega kot evropskega delegiranega tožilca zahteva raven C1 skupnega evropskega jezikovnega okvira, kar pomeni raven, pri kateri zna oseba učinkovito in prilagodljivo uporabljati jezik za strokovne, učne in družabne namene ter se je sposobna jasno, strukturirano in podrobno izražati.

Prav zadnje je tudi najbolj zmotilo del opozicije, ki je prepričana, da so dodatni, zaostreni pogoji glede znanja tujega jezika namenjeni temu, da bo vlada lahko prekinila postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev, ki je zastal na vladi. Opozorili so tudi, da novela ne določa, da zaostreni pogoji ne veljajo za postopke, ki že potekajo, kar omogoča njihovo poseganje za nazaj.

V LMŠ-ju so zato predlagali dopolnilo, po katerem bi se imenovanja evropskih tožilcev in evropskih delegiranih tožilcev, ki do uveljavitve novele še ne bi bila končana, dokončala po starih, dozdajšnjih predpisih. Podobno dopolnilo so predlagali tudi v SMC-ju, a so obe danes zavrnili.

Proti vsem trem dopolnilom so glasovali poslanci SDS-a, NSi-ja in SNS-ja, del poslancev DeSUS-a, pa tudi štirje poslanci SMC-ja (eden od poslancev je bil odsoten). Trije zdaj že nekdanji poslanci SMC-ja, ki naj bi neuradno v četrtek tudi vložili dve zavrnjeni dopolnili – Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić – pa so glasovali za dopolnila.

Ministrica napovedala prenovo novomeške stavbe z zapori

Pravosodna ministrica je po obisku novomeškega sodišča in tamkajšnjih zaporov napovedala prenovo stavbe z zapori in sočasno prenovo sodišča. Za to naložbo so predvideli, da naj bi stala 4,9 milijona evrov. Po načrtu naj bi prenovitvena dela začeli prihodnje leto in jih končali leta 2024. Obsegala naj bi celotno prenovo vodne napeljave, termoizolacijo zgradb, menjavo stavbnega pohištva in še druga naložbena dela, je navedla. Z zaposlenimi v novomeških zaporih se je med drugim pogovarjala o kadrovskih težavah, na sodišču pa ob načrtih za prenovo tudi o zakonodaji v pripravi. Pogovarjali so se tudi o plačnem položaju zaposlenih na sodiščih in o delovanju med epidemijo koronavirusne bolezni 19. Pri tem so jo na novomeškem sodišču opozorili, da je pripad nerešenih zadev zaradi epidemije lani zrasel za približno 2,8 odstotka, predvsem pa so poudarili, da je epidemija med ljudmi povzročila veliko stisk in da so zaradi tega pri izvrševanju sodnih odločb nastale določene težave. Ministrica je obiskala tudi novomeško državno tožilstvo, ki ugotavlja predvsem kadrovski primanjkljaj. Dali so tudi pobudo, da bi za tožilce, glede na to, da jih je v državi premalo, uvedli povečan obseg dela.