Slovenska kandidata za evropska tožilca naj bi neuradno ustavil premier Janez Janša. Foto: BoBo
Slovenska kandidata za evropska tožilca naj bi neuradno ustavil premier Janez Janša. Foto: BoBo

Oba predlagana kandidata namreč po njihovih navedbah izpolnjujeta vse predpisane pogoje, eden od njiju pa s potrdilom izkazuje tudi znanje angleškega jezika na ravni C2.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič v oddaji Studio City. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič v oddaji Studio City. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Zapisali so še, da je državnotožilski svet pri oblikovanju predloga za imenovanje tožilcev "upošteval pogoje, določene z veljavnimi predpisi ter navedene tudi v javnem pozivu državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev", tudi v povezavi z zahtevano ravnjo znanja jezikov. Slednja pa da je skladna tudi s sklepom kolegija evropskega javnega tožilstva z dne 29. septembra 2020 o določitvi pravil o pogojih za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev.

V omenjenem javnem pozivu so zahtevana "dokazila o temeljitem znanju enega od jezikov Unije in o zadovoljivem znanju drugega jezika Unije v obsegu, ki omogoča opravljanje dela". Kot še piše, imajo prednost kandidati "z znanjem angleškega jezika na visoki ravni, kot dodatna prednost se upošteva znanje francoskega jezika".

Sklep kolegija evropskega javnega tožilstva medtem v tretjem členu določa, da se evropski delegirani tožilci "zaposlijo pod pogojem, da imajo zadovoljivo znanje delovnega jezika za operativne in upravne dejavnosti" evropskega javnega tožilstva.

Sorodna novica Cerar o Kozlovičevi: Ob škodljivih stvareh za pravno državo je večkrat molčala

Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je kot kandidata za dva delegirana tožilca evropskega javnega tožilstva predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je predlagal državnotožilski svet in imata pozitivno mnenje tako generalnega državnega tožilca kot vodje specializiranega tožilstva.

Kandidata ustavil Janša

Pri imenovanju tožilcev s strani vlade se je zapletlo, neuradno naj bi kandidatoma nasprotoval premier Janez Janša. Oba naj bi v nemilost padla zaradi starih postopkov, med drugim zaradi preiskovanja Janševega premoženja. Nedavno so se poleg tega v javnosti razširili očitki, tudi očitki premierja Janeza Janše, da kandidata ne znata tujih jezikov.

Odbor državnega zbora za pravosodje je nato pred tednom dni prižgal zeleno luč predlogu novele zakona o državnem tožilstvu, ki med drugim kot pogoj za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev zahteva znanje delovnega jezika evropskega javnega tožilstva, to je angleščine, na ravni C1. Opozicija je v razpravi ocenila, da je to nepotreben pogoj, ki ga bo vlada izkoristila, da ji ne bo treba dati soglasja k imenovanju dveh evropskih delegiranih tožilcev.