Ambrožič je zanikal vse očitke. Foto: MMC RTV SLO
Ambrožič je zanikal vse očitke. Foto: MMC RTV SLO
Poslanec Ambrožič osumljen plagiatorstva

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je v odzivu na tiskovni konferenci dejal, da je "izredno zaskrbljen zaradi objave" informacije, da naj bi njihov poslanec ponaredil magistrsko nalogo, in dodal, da "ne bodo cincali", ampak bodo odločitev o ukrepih sprejeli že prihodnji teden na seji sveta stranke.

Janković: Odločitev bo dokončna
Dodal je, da bo stranka takoj poslala dopis na fakulteto, kjer je Ambrožič magistriral, in se odločila na podlagi odgovora fakultete. "Odločitev bo dokončna," je dodal.
Poslanec Borut Ambrožič je vse očitke o plagiatorstvu zanikal in dejal da je magistrska naloga prestala vse potrebne postopke preverjanja.
Virant: Če je kopiral, naj odstopi
Po mnenju predsednika DZ-ja Gregorja Viranta bi moral poslanec odstopiti, če res držijo navedbe, da je prepisal magistrsko nalogo brez navedbe vira, je poročal STA. Takšno ravnanje je po Virantovem prepričanju obsojanja vredno.
Virant Ambrožičevega dejanja sicer konkretneje ni želel komentirati, prav tako poslanca ne želi obtoževati, saj o njegovem ravnanju nima podrobnejših informacij, je pojasnil v izjavi za medije.
Na univerzi poudarili osebno odgovornost
Za pristnost magistrskega dela je v prvi vrsti odgovoren avtor, so v odzivu poudarili. "Te stvari se dogajajo, ne samo pri nas. V upanju, da bi bilo tega čim manj, ima Univerza v Mariboru že leto ali dva mehanizem, s katerim z bazami, ki so na voljo, preverja avtentičnost posameznih del. Vendar je odgovornost za to izključno na strani avtorja," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru poudaril prorektor za finančne zadeve na Univerzi v Mariboru Zdravko Kačič.

Po njegovem mnenju je bolj kot sam dokument sporno to, da študenti sploh pomislijo na kaj takega in dodal, da študentje v Zahodni Evropi, ZDA in na Japonskem, tega ne počnejo v takšnem obsegu.

Mentor po besedah Kačiča le s težavo preverja pristnost vseh nalog. "Vsak diplomant podpiše izjavo, s katero zagotavlja, da je to njegovo delo. In s tem prevzame vso odgovornost nase," je pojasnil.
Na mariborski univerzi so imeli doslej en takšen primer. Ob uradni prijavi suma so na fakulteti oblikovali posebno komisijo, ki je zadevo preučila in nato na koncu kandidatki tudi odvzela strokovni naziv.

"Odkril" ga je računalniški program
Računalniška analiza, ki so jo izvedli na Fakulteti za računalništvo v Mariboru, je pokazala, da poslančev magisterij vsebuje skoraj celotno besedilo tuje diplome, ki pa ni navedena kot vir, sta za časopis Večer poročala novinarja Vasja Jager in Samo Trtnik.

Poslanec naj bi prepisoval iz diplome študentke ljubljanske Ekonomske fakultete. Po mnenju prodekana Fakulteta za družbene vede Jerneja Pikala je primer zrel za disciplinsko komisijo, Milan Ojsteršek iz FERI-ja pa pravi, da gre vsaj za kršenje avtorskih pravic, ker so navedki predolgi. Ambrožič je po poročanju Dnevnika leta 2008 magistriral na Pravni fakulteti v Mariboru, nalogo pa naj bi prepisal od Klementine Jezeršek, ki je svoje delo spisala leta 2002.

V tujini odstopajo ...
V tujini je zaradi enakih očitkov odstopilo več politikov - nazadnje madžarski predsednik Pal Schmitt in nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg, ki sta prepisovala pri doktoratu.

... pri nas (še) ne
Medtem pa v slovenskem parlamentu še vedno sedi Ivan Simčič, nekdanji član DeSUS-a, zdaj pa samostojni poslanec, nad katerim visi resen sum ponarejanja srednješolskega spričevala.

Prav tako je bil v parlament znova izvoljen Branko Marinič iz SDS-a, ki mu je sodišče izreklo pet mesecev pogojne kazni zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin pri izpitu iz nemščine. Sodba še ni pravnomočna.

Poslanec Ambrožič osumljen plagiatorstva