Simčič gre med nepovezane poslance, kamor je pred njim že stopil nekdanji poslanec Virantove državljanske liste, Ivan Vogrin. Foto: BoBo
Simčič gre med nepovezane poslance, kamor je pred njim že stopil nekdanji poslanec Virantove državljanske liste, Ivan Vogrin. Foto: BoBo
Simčiča izključili

V stranki so pričakovali, da bo glede na vse okoliščine v zvezi s spričevalom Simčič sam ponudil odstop in s tem razbremenil DeSUS, a se je odločil, da ne bo odstopil kot poslanec DZ-ja, je po seji izvršnega odbora dejal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Zato je izvršni odbor stranke sprejel sklep o njegovi razrešitvi, ki velja "od tega trenutka".

V TOREK SMO POROČALI
- Erjavec: Simčič naj odstopi junija

"Obžalujem njegovo ravnanje. Ves čas sem bil do poslanca korekten, verjel sem mu na besedo," pravi Erjavec. Je pa pričakoval, da bo v tem času pridobil kakšne trdnejše dokaze ali priče, ki bi prepričali tudi slovensko javnost, da je z njegovim srednješolskim spričevalom vse v redu. "Tega ni storil in zato tudi sam menim, da ne more več opravljati funkcije poslanca v poslanski skupini DeSUS-a."

Simčič bo svoje stališče predstavil v sredo
Simčič vztraja, da njegova plat zgodbe drži, da ni storil ničesar narobe in do bo dokazal svojo nedolžnost. Čeprav ga stranka poziva k odstopu, meni, da funkcijo poslanca lahko opravlja tudi v prihodnje. Pred javnost bo stopil na stavkovno sredo.

Na tožilstvu so že leta 2007 ugotovili, da je Simčičevo srednješolsko spričevalo ponarejeno, a so v predkazenskem postopku ugotovili, da je primer zastaral. Tudi Komisija za preprečevanje korupcije je poudarila, da je DeSUS-ov poslanec uporabljal neverodostojno spričevalo. Z njim se je vpisal na Filozofsko fakulteto, kjer je tudi diplomiral, zdaj pa se bo postopek proti Simčiču kmalu začel še na ljubljanski univerzi.

Koalicija s poslancem manj
DeSUS in s tem koalicija imata tako enega poslanca manj. Kako bo Simčič glasoval in deloval kot samostojni poslanec, se z Erjavcem nista pogovarjala. Bo pa DeSUS ob politični škodi verjetno utrpel tudi kadrovsko. Erjavec sicer sprememb pri dozdajšnjih kadrovskih imenovanjih ne pričakuje, lahko pa to vpliva na prihodnje odločitve.

Simčiča izključili