Simčič pravi, da si bo kot nepovezani poslanec skušal prizadevati za rešitev za izhod iz krize. Foto: MMC RTV SLO
Simčič pravi, da si bo kot nepovezani poslanec skušal prizadevati za rešitev za izhod iz krize. Foto: MMC RTV SLO

"Toda tega dejanja nisem storil in nisem obsojen za to dejanje, zato sem nedolžen in se mi nedvomno dela krivica."

Ivan Simčič
Franc Jurša in Karl Erjavec
Glede škode, ki jo je stranka zaradi afere utrpela, Franc Jurša pravi, da je treba ugotoviti, kakšen položaj na lestvicah javnomnenjskih anket je DeSUS zavzemal pred afero in kakšnega zavzema sedaj. Prav tako je treba "primerjati priljubljenost stranke in predsednika Karla Erjavca". Foto: MMC RTV SLO
Simčič: Ne bom klonil

Potem ko je v torek izvršni odbor stranke DeSUS odločil, da zaradi očitkov o ponarejenem srednješolskem spričevalu Simčič ne more biti več član njihove stranke in poslanske skupine, je pred javnost stopil tudi sam poslanec.

"To ni delegatski sistem nekdanje Jugoslavije"
Še vedno zagotavlja, da srednješolskega spričevala ni ponaredil, če pa je ponarejeno, je to krivda nekoga drugega. Ker sam očitanega kaznivega dejanja ni storil, tudi ne bo odstopil. O moralnosti njegovih dejanj pa bodo presojali volivci, dodaja. Pravi, da je vsak poslanec izvoljen za delo v prihodnje in ne za nazaj.

Ko je tehtal, ali odstopi s funkcije ali ne, je po njegovih besedah ponovno prebral zakon o poslancih: "Ali naj ravnam etično in moralno in odstopim zaradi dejanja, ki ga nisem storil in zaradi katerega nisem bil niti ovaden, kaj šele obsojen? Ali pa naj ravnam etično in moralno in ne podležem pritiskom ulice in medijev?"

Poudaril je, da v Sloveniji ni več jugoslovanskega delegatskega sistema, "ko je ulica lahko odstranjevala in naslavljala delegate, temveč so zakonske rešitve prav zato, da poslance zaščitijo pred linčem ulice in medijev". Integriteta poslanca se tako po Simčičevih ocenah pokaže ravno v pritiskih, naj odstopi.

Prepričan je tudi, da se je stranka DeSUS do njega obnašala nekorektno in da mu nihče ni v obraz povedal zahteve, naj odstopi s poslanskega mesta.

Erjavec je poslancu verjel na besedo
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec sicer pravi nasprotno, saj je v torek poudaril, da je poslancu verjel na besedo, a je pričakoval tudi, da bo očitke o neverodostojnem spričevalu ovrgel s konkretnimi dokazi ali pričami. Tega pa v teh dveh mesecih ni storil. "Zato tudi sam menim, da ne more več opravljati funkcije poslanca v poslanski skupini DeSUS-a."

Od občinske organizacije v Ilirski Bistrici, kjer je bil Simčič izvoljen, so zahtevali, naj Simčiča prepričajo, da se umakne kot poslanec oziroma naj ga sami izključijo. Ker občinska organizacija tega ni storila, je po statutu stranke izvršni odbor pristojen za sklep o izključitvi in so ga tudi sprejeli.

Jurša očitke Simčiča zavrača
Tudi vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša Simčičeve očitke zavrača. Stranka mu je namreč vse do torka stala ob strani in od njega ni zahtevala nič drugega kot to, da v javnosti ovrže dvom o ponaredku spričevala. Toda tega ni storil, zato se mu je stranka odrekla, je spomnil. Ob tem pa vodja poslancev DeSUS-a še ocenjuje, da je poslanec Simčič z afero izgubil kredibilnost in da se mu kot poslancu ne "piše svetla prihodnost".

"Toda tega dejanja nisem storil in nisem obsojen za to dejanje, zato sem nedolžen in se mi nedvomno dela krivica."

Ivan Simčič
Simčič: Ne bom klonil