Dobovšek trdi, da ne gre za isto kategorijo dodatkov, kot so tisti za stalno pripravljenost. Foto: BoBo
Dobovšek trdi, da ne gre za isto kategorijo dodatkov, kot so tisti za stalno pripravljenost. Foto: BoBo

Bojan Dobovšek je v štirih letih na fakulteti za varnostne vede z redno plačo zaslužil 195.000 evrov, zraven pa je prejel še za 37.000 evrov dodatkov. Poleg tega je prek avtorskih in podjemnih pogodb dodatno zaslužil še 158.000 evrov. V pičlih štirih letih je z dodatnimi honorarji zaslužil za novo zgrajeno trosobno stanovanje v Mariboru.

"Gre za izvajanje dejavnosti poleg redne dejavnosti, poleg rednega delavnega razmerja gredo na trg in pridobijo denar na trgu," pojasnjuje Dobovšek.

Da dodatnih 158.000 evrov prek pogodb ni spornih, pravi rektor mariborske univerze, saj tudi sam trdi, da to ni denar iz proračuna. "Če imajo profesorji dodatne pogodbe, hvala bogu, ker to pomeni, da dodatno delajo za gospodarstvo, da plačujejo mlade raziskovalce," meni rektor Igor Tičar.

Produktivnostni milijoni
Dobovšek je torej dobil redno plačo iz proračuna in honorarje, ki so tržni denar. A zakaj je potem prejemal dodatke? Kot je razvidno iz dokumentacije univerze, je Dobovšek iz proračuna prejel položajni dodatek, dodatek za delovno uspešnost iz naslova prodaje blaga in storitev ter delovno uspešnost zaradi povečanega obsega dela.

Dobovšek pravi, ti dodatki niso primerljivi s spornimi dodatki za stalno pripravljenost: "Gre za drugo zadevo, kar se tiče stalne pripravljenosti, je to nekaj ekstra. Tukaj je vse v skladu s pravili, urejeno v celotnem sistemu univerz."

A profesor Dobovšek ni edini s takšno delovno vnemo. Z mariborske univerze so poslali za kar 20 strani profesorskih prejemnikov, ki so se izplačevali v zadnjih petih letih. Številke segajo v milijone - kot so izračunali v enem izmed medijev, je 16 delovno najproduktivnejših profesorjev s honorarji zaslužilo skoraj štiri milijone evrov. Vsi ti zaslužkarji so zraven dobivali tudi dodatke za povečan obseg dela in delovno uspešnost, ki pa so denar iz proračuna; in ne pozabimo - vse to v času varčevanja.

Dodatni zaslužki na mariborski univerzi
Dodatni zaslužki na mariborski univerzi