Na portalu Nacionalni interoperatibilni okvir (NIO) je bil doslej na voljo le znesek za vse dodatke skupaj, nadgradnja pa je odgovor na razkritje izplačevanja stalne pripravljenosti na devetih fakultetah. Foto: Reuters
Na portalu Nacionalni interoperatibilni okvir (NIO) je bil doslej na voljo le znesek za vse dodatke skupaj, nadgradnja pa je odgovor na razkritje izplačevanja stalne pripravljenosti na devetih fakultetah. Foto: Reuters

Na portalu Nacionalni interoperatibilni okvir (NIO) je bil doslej na voljo le znesek za vse dodatke skupaj, nadgradnja pa je odgovor na razkritje izplačevanja stalne pripravljenosti na devetih fakultetah. Tako bo odslej laže slediti morebitnim nepravilnostim.

Za vsako šolo, vrtec, zdravstveni dom, bolnišnico, občino, gasilsko ali upravno enoto, muzej, ministrstvo in tako naprej je po novem vidno: katere dodatke izplačujejo, koliko zaposlenim, v kolikšni vrednosti.

Če bi ta program imeli že v času "fakultetne pripravljenosti", bi marsikdo lahko zastrigel z ušesi in se vprašal - zakaj toliko pripravljenih in zakaj tolikšne vsote. Bo pa to mogoče od zdaj. Namreč preverjati, ali gre za upravičeno izplačilo ali - nasprotno - zgolj za zlorabo.

"Mi imamo podatek o tem, koliko določenega dodatka je neki proračunski uporabnik izplačal in morda v posameznih primerih podvomimo, da ima za to ustrezno osnovo in takrat gremo tudi preverjat," pojasnjuje minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

V oči bode primer na kranjski občini
Pobrskali smo po dodatkih, izplačanih decembra, in za primer vzeli prav stalno pripravljenost. Izplačali so jo, denimo, v generalnem sekretariatu vlade - 54 ljudem - in v premierjevem kabinetu - devetim. Kot so pojasnili, je razlog nemoteno dela vlade in dogajanje, ki je pogosto nepredvidljivo in terja takojšen odziv. Povejmo, da so Cerarjevi svetovalci v povprečju dobili 324 evrov bruto.

Le nekoliko višji znesek je prejelo 20 zaposlenih - spet - na ekonomski fakulteti. Ja, decembra so stalno pripravljenost še plačevali, kot pravijo, je pravilnik tedaj še veljal. Naj bi pa dodatek dobili zgolj informatiki, vzdrževalci in podobni.

Če so zgornji zneski razumni, pa bode v oči primer kranjske občine, kjer je en sam zaposleni - za naloge zaščite in reševanja - dobil kar 1.120 evrov dodatka za stalno pripravljenost. Gre za izrazito visok znesek, ki terja preverjanje; to pa je naloga nadrejenega - morda celo kranjskega župana.