"Gledali so me celo 35 minut pred polnočnico. Da, bil sem na polnočnici in so me gledali. Zanimivo. Zelo zanimivo," je poslanec izjavil na julijski seji DZ-ja. Foto: BoBo

Horvat je namreč javno izpostavil, da naj bi policija 24. decembra lani pred polnočnico nezakonito vpogledovala v njegove osebne podatke, kar naj bi dokazovali izpiski, ki jih je prejel od ministrstva za notranje zadeve (MNZ).

Kaj se je dogajalo na božični večer?

Informacijski pooblaščenec je ugotovil, da je policist Policijske postaje Murska Sobota na zaprosilo policijske patrulje v aplikacijo vpisal iskalne parametre za osebo z imenom in priimkom Jožef Horvat, saj je patrulja izvajala terensko policijsko nalogo za konkretno osebo, zato je morala preveriti njene osebne podatke.

Sorodna novica Horvat: Policija mi je pod prejšnjo vlado sledila

Pri takšni poizvedbi se na podlagi iskalnih parametrov imena in priimka iz centralnega registra prebivalstva in registra stalnega prebivalstva pridobijo osebni podatki o vseh osebah, ki ustrezajo iskalnemu parametru. Uporabnik tako na ekranu vidi vse osebe z iskanim imenom in priimkom, njihov EMŠO, datum rojstva, državo in kraj rojstva, prebivališče in državljanstvo.

Iz vidnih podatkov nato poizvedovalec določi, od katere osebe potrebuje kakšne podrobnosti: npr. seznam naslovov, davčno številko, spremembo imena, seznam vozil, seznam slik osebe z listinami, in vse to sistem tudi zazna.

Iz policijskih dnevnikov tako izhaja, da je policist na božični večer naredil poizvedbo po imenu in priimku Jožef Horvat, nato pa je iz nabora vidnih podatkov nadaljeval z obdelavo podatkov točno določenega Jožefa Horvata, ki ga je takrat dejansko obravnavala policija, to pa ni bil poslanec stranke NSi.

Vse to se je nato shranilo zgolj v dnevniku obdelav, ki se nanaša na konkretnega Jožefa Horvata v policijski obravnavi, ki pa torej ni bil poslanec Jožef Horvat. V primeru iskanja zgolj po imenu in priimku se torej v dnevniku obdelava shrani pri prav vseh osebah s tem imenom in priimkom.

Sorodna novica Po opozorilih Jožefa Horvata podatke o vpogledih v evidence zahteva več poslancev

Vsi bi dobili isti izpis

To pomeni, da bi v primeru zahteve za seznanitev z lastnimi osebnimi podatki vseh z istim imenom in priimkom (konkretno npr. vsi Jožefi Horvati) vsi od upravljavca dobili izpis, ki bi izkazoval ta isti vpogled.

Da se taka obdelava shrani v dnevniku prav za vse, je nujno zaradi zagotavljanja sledljivosti obdelave in omogočanja poznejšega ugotavljanja, kateri uporabniki (npr. policisti) so bili seznanjeni z osebnimi podatki vseh soimenjakov. Vse nadaljnje poizvedbe pa so ustrezno označene in shranjene zgolj pri tistem, pri katerem je potekala nadaljnja obdelava.

Poslanec Jožef Horvat je bil torej v popolnoma enakem položaju kot vseh drugih 178 od skupno 180 Jožefov Horvatov v Sloveniji, saj je bil v policijskem postopku točno določen in identificiran Jožef Horvat, ki pa ga s poslancem povezuje zgolj ista kombinacija imena in priimka, je ugotovil informacijski pooblaščenec.

V izogib nejasnostim in napačnim interpretacijam pridobljenih podatkov bi bilo vsekakor koristno, da bi prejemniki podatkov od upravljavca hkrati pridobili tudi ustrezno pojasnilo, saj je za kakršne koli zaključke nujno potrebno poznati vsaj osnove delovanja informacijskega sistema upravljavca zbirk podatkov, še zaključujejo v uradu.

Dodajajo, da vsi inšpekcijski postopki zaradi kompleksnosti zadeve v celoti sicer še niso zaključeni, je pa pooblaščenec zaradi velikega zanimanja javnosti in preplaha, da policija morebiti sistematično nezakonito obdeluje osebne podatke politikov, navedeno preveril in pojasnil prednostno, pravijo.

Horvat: Dostop tudi preko EMŠA

Na ugotovitve informacijskega pooblaščenca se je na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal delo NSi-ja v prihodnje, odzval tudi Horvat.

Meni, da se s svojimi izjavami ni prenaglil. Poudaril je, da sam nikoli ni govoril o tem, da je šlo za nezakonito vpoglede.

Veseli ga, da je informacijska pooblaščenka razložila, da je šlo pri vpogledih na božičnih večer za vpoglede več njegovim soimenjakov. Ob tem pa je poudaril, da je v evidenci vpogledov med drugim zabeleženo, da je bil dostop do njegovih podatkov prek njegove enotne matične številke, ki pa je unikaten podatek. "Kako bi si vi to drugače razlagali? Jaz iz tega ne vidim, da je nekdo pogledoval po mojih podatkih preko imena in priimka," je dejal.

"Ne pravim, da je kriv Marjan Šarec in njegovi sodelavci. Ugotavljam pa, da je bila v obdobju vlade Marjana Šarca, prav v obdobju, ko smo se pogajali za novo koalicijo, gostota vpogledov največja," je izpostavil. Informacijsko pooblaščenko je še pozval, da ob koncu inšpekcijskega nadzora ugotovitve javno objavi, da bodo ljudje pomirjeni.

Policisti niso nezakonito vpogledovali v podatke Jožefa Horvata