Uporabnica Kopriva60918021 je v ponedeljek na družabnem omrežju Twitter ob komentiranju zapisa novinarja Dela Novice Mihajloviča o ukrepih, ki veljajo na smučiščih, zapisala, da je morala na Rogli ob nakupu vozovnice pokazati negativni izvid testa. Kmalu za tem pa se je pojavil še drugi del oziroma nadaljevanje tvita, ki je bil objavljen s profila poslanke SDS-a Alenke Jeraj, ki je smiselno dopolnil in sklenil prvi del.

Profil Kopriva60918021 se na Twitterju pogosto odziva na kritične tvite do vlade in ji stopa v bran. Foto: Twitter
Profil Kopriva60918021 se na Twitterju pogosto odziva na kritične tvite do vlade in ji stopa v bran. Foto: Twitter

V njem je zapisala, da jo pri širjenju virusa bolj skrbijo gruče v mestih in na trgih, kjer ljudje hodijo brez mask. Avtor članka na spletnem portalu Pod črto Anže Voh Boštic o tako imenovanem astroturfingu je potrdil, da gre za značilen primer ustvarjanja lažne javnosti.

"To je v bistvu eklatanten primer astroturfinga – ko se osebe z neko politično ali gospodarsko agendo skrivajo za profili, ki dajejo navzven občutek, da je to profil človeka z ulice, ki je nepovezan z neko politično agendo," je za Radio Slovenija povedal Voh Boštic.

Ob tem je dodal, da afera potrjuje hipotezo, da stranka SDS ob pomoči mreže profilov na Twitterju promovira svojo politiko in napada nasprotnike. "Ne gre za neke naključne osebe iz javnosti, ampak je to koordinirana akcija, kjer se politični predstavniki, stranka, ljudje okoli te stranke skrivajo za lažnimi profili in izvajajo astroturfing zato, da bi po eni strani pokazali svoje politične parole kot neko mnenje ljudi, pa tudi da bi utišali kritike vlade in stranke," je razložil.

Omenjeni anonimni profil sicer deluje šele en mesec, je pa dejaven tako rekoč vsak dan. Jerajeva je v odzivu za naš radio potrdila, da je omenjeni profil ustvarila januarja in da ga bo zaprla. Preostalega ni želela komentirati.

Alenka Jeraj ali Kopriva?