Podporo stavkovnim zahtevam policijskega sindikata so izrekli predstavniki Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Podporo stavkovnim zahtevam policijskega sindikata so izrekli predstavniki Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Statistika
Trenutno stanje zaposlenih na policiji. Foto: Policija
Policisti izrazili nezadovoljstvo

Prah je še pojasnil, da so stavkali vsi člani sindikata, pridružilo pa se jim je ogromno nečlanov. Med stavko so dobili kar precej interventnih klicev, veliko dela pa so imeli tudi policisti v Slovenskih Konjicah, kjer se je zgodila delovna nesreča s smrtnim izidom.

Odzivi ljudi pozitivni
Prah je pojasnil, da so morali policisti med stavko povprečno zavrniti od 10 do 15 ljudi, ki so na postaje prišli z nenujnimi zadevami. "Vsi pa so novico, da stavkamo, in prenaročitev na tretjo uro sprejeli pozitivno in policistom izrekli podporo," razlaga Prah.

Prah je še razložil, da so poleg osnovnih sklepov na policijskih postajah v teh dveh urah oblikovali tudi svoje sklepe, kar "je bil namen te stavke - da policisti sami povedo, kakšni so problemi". Zdaj bodo vse te sklepe zbrali in jih v nekaj dneh predstavili javnosti.

Generalni direktor policije Janko Goršek je pred opozorilno stavko dejal, da jo v celoti podpira. Po njegovem sta se namreč poklica policista in kriminalista v zadnjih letih prevečkrat znašla v položaju, ko so se morali marsičemu odrekati. Slabšanja varnostnih razmer med dveurno stavke niso pričakovali.

Manjši sindikat ne bi podpisal aneksa
Člani Policijskega sindikata Slovenije od vlade zahtevajo popolno odpravo plačnih nesorazmerij, čeprav so pred dnevi podpisali aneks h kolektivni pogodbi, ki odmika roke od uskladitve vseh nesorazmerij. Prav to je razlog, da bo1.400 policistov, ki so včlanjeni v Sindikat policistov Slovenije, ves dan svoje delo opravljajo nespremenjeno.

"Sindikat policistov Slovenije je pričakoval, da Policijski sindikat Slovenije tega aneksa in dogovora ne bo podpisal, da bo s sindikalnimi aktivnostmi odločneje nastopil že prej, in zahteval, da se položaj zaposlenih v policiji ne poslabša," svoja stališča pojasnjujejo v manjšem sindikatu.

Dve uri ni bilo nadzora na ulicah
Opozorilno stavko je tako izvajalo okoli 6.000 policistov in policistk. Poimenovali so jo "Dve uri brez zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu", saj v teh dveh urah niso patruljirali po ulicah in cestah, ampak so na policijskih postajah organizirali sindikalne sestanke.

Predstavili so tudi zahteve do notranje ministrice Katarine Kresal, ki so jo pozvali k vzpostavitvi socialnega dialoga med notranjim ministrstvom in sindikatom. Ta namreč po navedbah policijskega sindikata v tem trenutku ne dosega potrebne ravni. Njihova zahteva je tudi, da se z reorganizacijo in racionalizacijo ne posega v pridobljene pravice njihovih članov.

K. Kresal: "Problema se zavedamo"
Kresalova je stavko že označila za upravičeno, saj je policijsko delo po njenih besedah slabo ovrednoteno, čeprav je težko in odgovorno. "Problema se zavedamo in s sindikati smo se o tem že velikokrat pogovarjali," je dejala ministrica in poudarila, da je "namen vodstva, da v tem mandatu to stanje izboljšamo". Branko Prah je o njeni podpori dejal, da se mu zdi to zelo pozitivno in da verjeme, da bodo zato zelo kmalu rešili vse težave.

V Sloveniji je trenutno zaposlenih 7.781 policistov in policistk, kar pomeni, da na 262 prebivalcev pride en policist.

Policisti izrazili nezadovoljstvo