Foto: Radio Capodistria/Pravna Mreža
Foto: Radio Capodistria/Pravna Mreža

Pravna mreža, ki praznuje prvo leto obstoja, je bila doslej uspešna tudi v 36 zahtevah za sodno varstvo. Od ustanovitve so na informacijsko pooblaščenko naslovili 16 prijav, opravili 21 opazovanj protestov, podali pripombe k štirim zakonom, uspeli s pobudo na ustavnem sodišču, vložili kazensko ovadbo zoper direktorja Ukoma Uroša Urbanijo in na različne institucije naslovili sedem pozivov, so zapisali. Pripravili pa so tudi predlog spremembe 39. člena zakona o nalezljivih boleznih.

Na svojem spletnem mestu v Pravni mreži pripravljajo tudi odgovore na pogosta vprašanja. S tem želijo razširiti pravno znanje ter posameznicam in posameznikom predstaviti ustrezno ravnanje v primerih, ko bi jim bile morebiti lahko kršene ustavno zagotovljene pravice. Svoje delovanje pa v mreži nameravajo še okrepiti in se tudi v prihodnje posvečati varovanju demokratične, odprte, svobodne in solidarne družbe, so navedli.

Mrežo sestavlja in podpira 56 pravnih strokovnjakov in strokovnjakinj ter odvetniških pisarn, hkrati pa tudi mnogi drugi posamezniki in posameznice, ki združujejo znanja s področij prava, varstva človekovih pravic, zagovorništva in drugih področij. Trenutno pa imajo odprt razpis za novo zaposlitev.

Pravno mrežo za varstvo demokracije so s ciljem krepitve ustavnih pravic ter zaščite pred protipravnim ravnanjem oblasti ustanovili Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Amnesty International Slovenija, inštitut Danes je nov dan in Zavod za kulturo raznolikosti Open.

Katarina Bervar Sternad