Zaposleni na STA-ju so pozvali k dodatni pomoči Evropske komisije, morda tudi z neposredno finančno podporo iz sredstev, o dodelitvi katerih odloča komisija sama. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Zaposleni na STA-ju so pozvali k dodatni pomoči Evropske komisije, morda tudi z neposredno finančno podporo iz sredstev, o dodelitvi katerih odloča komisija sama. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Kot kaže, ne moremo računati na aktualno vlado, da bo zagotovila naš obstanek," so poudarili in predstavili kampanjo zbiranja sredstev za obstanek STA-ja, ki jo je v ponedeljek na svetovni dan svobode medijev zagnalo Društvo novinarjev Slovenije s prijatelji STA-ja.

"Odziv je veličasten in nas zaposlene na agenciji navdaja z upanjem, da nam lahko uspe. Toda ali je res edina možnost za to, da skupaj sredi Evropske unije ubranimo svobodo medijev in s tem demokracijo, da nam s sredstvi pomagajo ljudje, morda med njimi tudi kakšni taki, ki bi je sami bili bolj potrebni," se sprašujejo v pismu.

Predstavniki Sveta delavcev STA-ja, Sindikata novinarjev in urednikov STA-ja so v skupnem pismu izrazili veselje, da se je Evropska komisija odločila poiskati učinkovitejša orodja za zaščito svobode medijev, a opozarjajo, da je to lahko za STA že prepozno.

Sorodna novica Medijska svoboda: "Ne gre samo za novinarje in medije, ampak za celotno širšo družbo"

"Ker si verjetno nihče ne želi, da bi se madžarski scenarij nadaljeval tudi v Sloveniji in morda še v kateri od držav članic EU-ja, je nujno, da Evropska komisija še naprej z vsemi vzvodi poskrbi za to, da se črni scenarij ne bo uresničil. Morda tudi z neposredno finančno podporo STA-ja iz sredstev, o alokaciji katerih odloča Evropska komisija sama," so se obrnili na Evropsko komisijo.

Pismo so naslovili na predsednico Evropske komisije Ursulo Von der Leyen, podpredsednici Evropske komisije Vero Jourovo in Margrethe Vestager ter evropska komisarja Ylvo Johansson in Janeza Lenarčiča.

Med drugim so se v pismu zahvalili za trud in opozarjanje na pomembnost medijske svobode v EU-ju in podporo, ki so je bili v tej luči doslej deležni z njihove strani, a opozorili, da ta prizadevanja niso obrodila sadov. STA namreč plačila ni prejela niti potem, ko je Evropska komisija konec aprila odobrila za 2,5 milijona evrov nadomestila Slovenije za opravljanje javne službe STA-ja, niti po predaji zahtevane poslovne dokumentacije, za katero se zdaj ne ve, kje je obtičala.

Vlada z izgovori, da je preverjala izplačila za nazaj

"Zaposleni na STA smo zelo hvaležni za hitro reakcijo Evropske komisije, a znova se je izkazalo, da je vlada Janeza Janše ta korak uporabila zgolj kot še en zavlačevalni manever. Še več, nov izgovor je, da je vlada glede omenjenega denarja spraševala za nazaj in da so bila sredstva v višini 2,5 milijona evrov že izplačana," so o zeleni luči Bruslja zapisali v pismu zaposleni.

Evropska komisija je konec aprila odobrila nadomestilo Slovenije v vrednosti 2,5 milijona evrov za opravljanje javne službe. V Bruslju so ob tem poudarili pomen neodvisnih tiskovnih agencij v medijskem prostoru. Pojasnili so še, da lahko Slovenija zdaj neposredno izvede ukrep financiranja STA-ja.

Komisija je odločitev o tem, da je nadomestilo STA-ju v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh, sprejela na podlagi notifikacije slovenskih oblasti. Slovenija je v začetku januarja namreč komisijo obvestila o nameri nadomestila za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov.

Premier Janez Janša je v odzivu takrat dejal, da je bil denar za javno službo Slovenski tiskovni agenciji že izplačan v okviru pogodbe za leto 2020.

Podporo STA-ju izrazili tudi v Sindikatu policistov Slovenije

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Solidarnost in podporo Sindikatu novinarjev Slovenije in zaposlenim na STA-ju pri njihovih prizadevanjih za rešitev socialnih in eksistenčnih pravic so izrazili tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS).

"V Sindikatu policistov Slovenije z zaskrbljenostjo opazujemo dogajanje glede financiranja STA-ja, saj je zaradi tega ogroženih okoli 100 delovnih mest novinark in novinarjev, ki pa za nastalo situacijo niso popolnoma nič krivi," so zapisali.

Dodali so, da so novinarji vedno podpirali prizadevanja sindikata pri urejanju statusa policistov in jih javno podpirali. Ravno zaradi dobrega sodelovanja jim je tako v preteklih letih uspelo dvigniti ugled policijskega poklica in javnost prepričati o upravičenosti svojih zahtev.

Kot so še navedli, bo zamrznitev financiranja STA-ja najbolj prizadela najranljivejše skupine zaposlenih v agenciji, "saj zaradi tega ne bodo prejeli plačila za opravljeno delo in tako ne bodo mogli več preživljati svojih družin".

Pravičnost, solidarnost in pomoč so temeljne vrednote poklica policista, zato so v sindikatu vse člane ter zaposlene v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, ki želijo po svoji vesti pomagati, pozvali, da izrazijo solidarnost z zaposlenimi in donirajo sredstva za STA.

STA namreč 124 dni opravlja javno službo brez plačila države, ki ji ga sicer zagotavljata zakon o STA-ju in sedmi protikoronski zakon. Da bi agenciji pomagali premostiti finančne težave, je Društvo novinarjev Slovenije skupaj s prijatelji STA-ja v ponedeljek zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek. Donirate lahko na 1919 s sporočilom STA1 ali STA5 ali poseben račun društva. Več o kampanji najdete na zaobstanek.si.