Med drugim je nekoliko drugače opredelilo pogoje za upravičenost do dodatnih zaposlitev. Uredba, objavljena danes, se bo začela uporabljati decembra.

Uredba je sicer sprejeta na podlagi julija sprejeta zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti v zdravstva in opredeljuje pogoje za zaposlitev dodatnega kadra za ambulante družinske medicine, otroškega in šolskega dispanzerja, dispanzerja za ženske in zobozdravstvene ambulante.

Dodatek za zaposlitev dodatnega zdravstvenega kadra je na določbe nove uredbe odvisen od obremenjenosti posameznih izvajalcev.

Izvajalcu, ki presega glavarinski količnik na ravni izvajalca, pripada dodatek za zaposlitev dodatnega zdravstvenega kadra v višini do največ dodatne 0,5 srednje medicinske sestre ali največ do 0,5 zdravstvenega administrativnega sodelavca. Pri tem normativ ne sme biti presežen več kot za enkratnik, timi pri izvajalcu pa ne smejo zavračati opredeljevanja bolnikov, pri čemer mora izvajalec informacijo o možnosti dodatnega opredeljevanja bolnikov objavi na svoji spletni strani. Pri tem je meja v ambulantah družinske medicine postavljena pri 2230 glavarinskih količnikih oz. 2000 v ambulantah otroškega in šolskega dispanzerja, pri dispanzerjih za ženske do 1600 glavarinskih količnikov, v zobozdravstvenih ambulantah pa od 1250 (za mladino) do 1700 (za odrasle).

Do največ 0,5 srednje medicinske sestre in največ do 0,5 zdravstvenega administrativnega sodelavca so upravičeni izvajalci, če njihov normativ presega za več kot enkratnik in ne več kot dvakratnik normativa.

Do največ ene srednje medicinske sestre in največ do enega zdravstvenega administrativnega sodelavca so upravičeni izvajalci, če normativ presega za več kot dvakratnik in ne več kot trikratnik normativa.

Če pa je normativ pri posameznem izvajalcu presežen za trikrat ali več, je glede na uredbo upravičen do dodatka za zaposlitev do največ 1,5 srednje medicinske sestre, največ do 0,5 diplomirane medicinske sestre in največ do enega zdravstvenega administrativnega sodelavca.