Vrh se osredotoča prav na vprašanja tehnologije in razvoja, a je tudi priložnost za razpravo o drugih vprašanjih, vključno z vojno v Ukrajini.

Gre za prvo udeležbo slovenskega predsednika na vrhu OIF (Organisation internationale de la Francophonie). Ena od dveh nosilnih tem srečanja sta poleg žensk in mladih še digitalizacija in umetna inteligenca.

Pahor je glede tega dejal, da so digitalne tehnologije danes nujne za vse vidike našega življenja in morajo postati dostopne vsem. Več je po njegovih besedah treba vlagati v digitalno infrastrukturo in v ljudi ter njihove digitalne spretnosti.

Ob tem je omenil tudi dosežke in dolgoletne izkušnje Slovenije na tem področju ter med drugim spomnil, da so slovenski strokovnjaki dejavno sodelovali pri pripravi Unescovega priporočila o etični uporabi umetne inteligence.

Ob robu zasedanja se je sešel z generalno sekretarko OIF-a Lousie Mushikiwabo. V podporo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a 2024–2025 pa je opravil dvostranske pogovore z več sogovorniki iz držav članic OIF-a.

OIF, pri katerem ima Slovenija status opazovalke od leta 1999, je bil ustanovljena leta 1970 in danes povezuje 88 držav in vlad – 54 polnopravnih članic, sedem pridruženih članic in 27 opazovalk. S svojo dejavnostjo spodbuja učenje in rabo francoskega jezika ter podpira vrednote, kot so mir, demokracija, človekove pravice in kulturna raznolikost.

Organizaciji trenutno predseduje Tunizija, ki je tudi njena ustanovna članica. Vrh je najvišji organ OIF-a in zaseda vsaki dve leti.

Dvodnevni vrh je sicer namenjen tehnologiji in razvoju, obenem pa ponuja tudi priložnosti za afriške in zahodne voditelje, da razpravljajo o drugih vprašanjih. Zlasti francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi želel srečanje izkoristiti za pridobivanje držav pri izražanju nasprotovanja ruskemu napadu na Ukrajino.

Obenem je tako kot več drugih udeležencev pozval, naj organizacija znova prevzame večjo vlogo v mednarodni skupnosti, tudi pri reševanju trenutnih svetovnih kriz, piše francoska tiskovna agencija AFP.