Vidi Petrovčič Meškova nagrada

Prejemnica priznanja za življenjsko delo je televizijska voditeljica Vida Petrovčič, in sicer "za njen prispevek k demokratizaciji slovenskega medijskega prostora". Priznanje za posebne dosežke sta dobila Metod Berlec in revija Domovina.

Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, je Petrovčič "vsestranska intelektualka, ki je v slovenskem novinarstvu odpirala mnoge tabuje". Ob tem so dodali, da je "njena suverena novinarska drža motila in še danes moti mnoge vplivne ljudi, zato je deležna stalnih napadov".

"Televizijo Slovenija si v zadnjih 35 letih težko predstavljamo brez Vide Petrovčič," so dodali. Petrovčič je tudi avtorica več razprodanih knjig o hujšanju, pripravlja posebne strokovne turistične oglede Ljubljane, veliko predava o novinarstvu, posveča se osebnemu "coachingu".

Petrovčič je ob prejemu priznanja v izjavi za medije dejala, da ga je zelo vesela, "ker se že vse življenje trudim za novinarstvo in za javnost". Ob primerjavi dela skozi leta je poudarila razvoj tehnologije in hitenje, ki je prisotno v današnjem času. Spomnila pa je tudi, da ima danes že skoraj vsakdo dostop do javnosti, zato bo moralo najti novinarstvo znova neko "nišo", svoj smisel. Na vprašanje o pritiskih pa je dejala: "Novinar mora imeti samozavest. Če verjameš vase in veš, da delaš prav, je vse enostavno."

Prejemnik častnega priznanja za posebne novinarske dosežke je Metod Berlec kot "tisti, ki je med najbolj zaslužnimi za razvoj in obstanek Demokracije kot pomembnega dejavnika pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru". "Pod njegovim vodstvom Demokracija ob vsesplošnem upadanju naklad tiskanim medijem ohranja svoj krog bralcev in vpliv v javnosti," so navedli v obrazložitvi.

Prejemnica častnega priznanja za posebne novinarske dosežke je revija Domovina. Imajo 7700 izvodov naklade na številko ter povprečno 5500 prodanih izvodov (naročniki in prodaja), tako naklada kot prodaja pa še rasteta, so zapisali v obrazložitvi.

Tednik Domovina so v tek pognali z novim poslovnim modelom: revija nastane iz portala, ne pa obratno. V njej med drugim objavljajo članke s portalov Iskreni.net in Domovina.je, so navedli. Dodali so, da "zaradi samostojne in avtonomne uredniške politike za projektom ne stojijo politiki, ampak državljani". Izhajanje podpirajo donatorji, pri čemer so izpostavili Aleša Štrancarja, ki je aprila napovedal vložek milijona evrov v novonastalo medijsko skupino, pod okrilje katere sta se v začetku junija selila tednik Domovina in spletni dnevnik Domovina.je.

Priznanje za mlado obetavno novinarko so podelili novinarki Siola Kseniji Mlinar, ki je po zaslugi svoje prizadevnosti in vedoželjnosti "postala eno prepoznavnejših imen drugega največjega spletnega medija v Sloveniji".